ΕΥΖΩΝΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ
Με το Βασιλικό Διάταγμα, της 12ης Δεκεμβρίου 1868, συγκροτήθηκαν και τέσσερα Τάγματα Ευζώνων με στολή βασισμένη στην εθνική ενδυμασία και με αποστολή τη φύλαξη της μεθορίου. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν στρατιώτες του ελληνικού στρατού με την ονομασία Εύζωνες, περιβεβλημένοι τη γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο χαρακτηριστική στολή τους.
Τα Τάγματα Ευζώνων, μαχόμενα με σθένος, αποτέλεσαν ένα δυναμικό και νικηφόρο τμήμα του ελληνικού στρατού. Με την ιδιόμορφη στολή και τη φήμη της γενναιότητάς τους, οι Εύζωνες καθιερώθηκαν στη συνείδηση των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου ως σύμβολο ανδρείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό περιοδικό «Life» κυκλοφόρησε στις 16 Δεκέμβριου του 1940, με εξώφυλλο το σύμβολο της ελληνικής γενναιότητας, τον Έλληνα Εύζωνα, σε φωτογραφία της Έλλης Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη, γνωστής ως Nelly’s. Στο κυρίως σώμα του περιοδικού, το σχετικό κείμενο εκθείαζε τις ηρωικές μάχες των Ευζώνων στο αλβανικό μέτωπο, οι οποίες «τους προσπόρισαν φήμη που τους κατατάσσει μεταξύ των πιο επιδέξιων στρατευμάτων».
Η ένδοξη πολεμική δράση των Ευζώνων, από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 ως τους Βαλκανικούς Πολέμους και από τη Μικρασιατική Εκστρατεία ως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους ανήγαγε σε σύμβολα ηρωισμού στη συνείδηση των Ελλήνων.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άξιοι συνεχιστές της ευζωνικής παράδοσης, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς είναι ταγμένοι σε αποστολές τελετουργικού χαρακτήρα. Στωικά και αδιάλειπτα παρόντες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στο Προεδρικό Μέγαρο, άγρυπνοι φρουροί μιας «κλίνης εστρωμένης των αφανών», όπως έγραψε ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο» του Περικλέους, θεματοφύλακες της ιστορίας και της δημοκρατίας μας.
(η ακόλουθη ιστορική μελέτη είναι προϊόν έρευνας της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού)