ΕΠΙΣΗΜΗ
ΕΥΖΩΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ

Η ευζωνική στολή έχει μακρά ιστορία και ισχυρό συμβολισμό. Ταυτισμένη με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, καθώς ήταν η φορεσιά των οπλαρχηγών και των αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση εναντίον των Οθωμανών, αποτελεί στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία και έκτοτε συνδέθηκε με την ηρωική εικόνα του Έλληνα.

Η στολή των Αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς διαφέρει ελαφρά από τη στολή των οπλιτών Ευζώνων, ωστόσο τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο ενδυμασιών παραμένουν κοινά. Πρόκειται για εξ ολοκλήρου χειροποίητες στολές και η κατασκευή τους απαιτεί πολύ χρόνο και ιδιαίτερη τεχνογνωσία.

ΣΤΟΛΗ ΟΠΛΙΤΗ

ΣΤΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Η χειμερινή ενδυμασία των μελών της Προεδρικής Φρουράς είναι ο σκούρος μπλε ντουλαμάς της στολής των Μακεδονομάχων, ο οποίος επελέγη ως φόρος τιμής στους μακεδονικούς αγώνες του ελληνισμού.  Ο χακί ντουλαμάς της στολής των βαλκανικών πολέμων φοριέται καθημερινά από τους Εύζωνες κατά τη θερινή περίοδο. Η κρητική ευζωνική στολή, φόρος τιμής στους αγώνες της νησιωτικής Ελλάδας, έχει σκούρο μπλε χρώμα, η φέρμελη είναι κεντημένη με χρυσοκλωστή, το εσωτερικό γιλέκο είναι κατασκευασμένο από σκούρο κόκκινο ύφασμα, ενώ το χαρακτηριστικό νησιώτικο ζωνάρι είναι από μπλε μεταξωτό ύφασμα. Η βράκα φθάνει ως το ύψος του γονάτου και φοριέται με μαύρες βαμβακερές κάλτσες και στιβάλια από λευκό δέρμα.

Χειμερινός Ντουλαμάς

Θερινός Ντουλαμάς

Στολή Κρητών

Επιπλέον, η Προεδρική Φρουρά, θεματοφύλακας ιστορίας και πολιτισμού, διατηρεί στο αρχείο των εθνικών παραδοσιακών ενδυμασιών της την ποντιακή στολή, την παραδοσιακή ενδυμασία του Βρακοφόρου του Αιγαίου και τη θρακιώτικη ενδυμασία. Οι Εύζωνες τις φορούν κατά περίπτωση, σε ημέρες μνήμης και τιμής.

Ποντιακή Στολή

Βρακοφόρου του Αιγαίου

Θρακιώτικη Ενδυμασία