ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σήμερα οι Εύζωνες προέρχονται από τις τάξεις των εθελοντών οπλιτών του Πεζικού και η εκπαίδευσή τους αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, με σκοπό τη σωματική και πνευματική προετοιμασία τους για το δύσκολο και υψηλό καθήκον τους. Ακοίμητοι φρουροί ιστορίας και πολιτισμού, αποτίνουν φόρο τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όλο το εικοσιτετράωρο και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Στέκονται αγέρωχοι επίσης μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, όπως και μπροστά στην πύλη του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς. Ως ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας, οι Εύζωνες πραγματοποιούν την έπαρση και την υποστολή της Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.
Previous slide
Next slide
Οι Εύζωνες είναι αδιάλειπτα παρόντες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ένα ζευγάρι Ευζώνων, ανεπηρέαστο από καιρικές συνθήκες και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, αποδίδει τιμές στους αφανείς πεσόντες των πολεμικών αγώνων του Έθνους. Κάθε ακέραιη ώρα πραγματοποιείται η αλλαγή των ευζωνικών ζευγαριών. Την Κυριακή, στις 11:00 π.μ., πολυάριθμο άγημα Ευζώνων παρελαύνει από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς ως το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου πραγματοποιείται η επίσημη τελετή αλλαγής φρουράς, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες θεατές.
Previous slide
Next slide
Οι Εύζωνες αποδίδουν τιμές στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε Προέδρους ξένων κρατών κατά την επίσημη επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και σε Πρέσβεις ξένων χωρών κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Previous slide
Next slide
Μέρος των καθηκόντων της Προεδρικής Φρουράς αποτελεί η έπαρση και η υποστολή της ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες. Κάθε Κυριακή στις 8:00 π.μ. άγημα Ευζώνων, με τη συνοδεία στρατιωτικής μουσικής, εκτελεί έπαρση της Σημαίας, ενώ η υποστολή εκτελείται με τον ίδιο τρόπο κατά τη δύση του ηλίου. Η δυνατότητα παρακολούθησης από το κοινό εξαρτάται από το ωράριο λειτουργίας της Ακρόπολης.
Previous slide
Next slide

Εξίσου σημαίνουσα είναι η συμμετοχή τμημάτων Ευζώνων στον εορτασμό εθνικών επετείων και σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Αγήματα Ευζώνων, με εντολή της Προέδρου της Δημοκρατίας, ταξιδεύουν στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη, τιμώντας με την παρουσία τους παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις ομογενειακών συλλόγων.