ΙΣΤΟΡΙΑ

Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου του 1868, με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος του μόνιμου Στρατού.

ΣΤΟΛΗ

Η ευζωνική στολή, με τη μακρά ιστορία της, αποτελεί κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Οι επαγγελματίες διαφυλάσσουν με αστείρευτο ζήλο την παράδοση της αυθεντικής, χειροποίητης φορεσιάς που συνδέει το σήμερα με την ηρωική εποχή των πολεμιστών του 1821.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Η Προεδρική Φρουρά δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, ωστόσο δέχεται οργανωμένες επισκέψεις  κατόπιν αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: presidentialguard@presidency.gr.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην 198η Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου

Στο πλαίσιο της 198ης επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου, ολιγομελές τμήμα της Προεδρικής Φρουράς παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος,

Συμμετοχή τμήματος της Προεδρικής Φρουράς στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη

Τμήμα Ευζώνων, με τη συνοδεία Αξιωματικού του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας και στελεχών της Προεδρικής Φρουράς, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει

ΒΙΝΤΕΟ

Ψηφιακή ξενάγηση στην Προεδρική Φρουρά

Πώς φτιάχνονται οι ευζωνικές στολές; Πού συναντάμε τους Εύζωνες; Πώς ετοιμάζονται οι Εύζωνες για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους;

Το βίντεο διατίθεται και στη νοηματική γλώσσα.

Δραστηριότητες Κυριακής

Κάθε Κυριακή, στις 8:00 π.μ., άγημα Ευζώνων πραγματοποιεί την έπαρση της Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στις 11:00 π.μ. πραγματοποιείται η επίσημη τελετή αλλαγής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία πολλών θεατών. Η ημέρα ολοκληρώνεται με την υποστολή της Σημαίας στην Ακρόπολη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ως ακοίμητοι φρουροί, αποτίνουν φόρο τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όλο το εικοσιτετράωρο, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, φρουρούν δε τιμητικά το Προεδρικό Μέγαρο και την πύλη του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.

Κάθε Κυριακή, στις 11:00 π.μ., άγημα Ευζώνων παρελαύνει από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου πραγματοποιείται η επίσημη τελετή αλλαγής φρουράς.

Aπό τότε που ιδρύθηκε η Προεδρική Φρουρά, το στρατόπεδο της βρίσκεται στην οδό Ηρώδου Αττικού (αριθμ. 2), κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Τζαβέλα.

Η διαδικασία επιλογής Ευζώνων πραγματοποιείται με την κατάταξη των νεοσύλλεκτων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ή στο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών. Κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης κάθε εκπαιδευτικής σειράς (πριν την ορκωμοσία), παρουσιάζεται μία επιτροπή με σκοπό την επιλογή υποψήφιων Ευζώνων, στην οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει την επιθυμία του να υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά.

Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ώστε να εξετασθεί η υποψηφιότητα του οπλίτη, είναι οι κάτωθι:
1. Να είναι ικανός κατηγορίας πρώτης (Ι1), χωρίς ορθοπεδικά προβλήματα.
2. Να έχει ανάστημα άνω του 1,87 μ. και έως 2.03 μ.
3. Να είναι ολοκλήρου θητείας (12 μήνες).
4. Να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
5. Να μη φέρει δερματοστιξία (τατουάζ) σε εμφανές σημείο, φορώντας τις στρατιωτικές στολές.

Η απόφαση που θα καθορίζει αν κάποιος έχει επιλεγεί για να παρουσιαστεί στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς εκδίδεται με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία και αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι εισηγήσεις της επιτροπής επιλογής της Προεδρικής Φρουράς και του Στρατιωτικού Γραφείου Προεδρίας Δημοκρατίας.

Μόλις παρουσιαστεί ένας οπλίτης στην Προεδρική Φρουρά, συμμετέχει στην εκπαίδευση διάρκειας πέντε (5) εβδομάδων, η οποία περιλαμβάνει:
1. Σωματική αγωγή στον Εθνικό Κήπο.
2. Ασκήσεις ακριβείας.
3. Ασκήσεις παρελάσεως.
4. Ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην ιστορία της Προεδρική Φρουρά και τους χώρους εκτέλεσης των υπηρεσιών της.
5. Λοιπά αντικείμενα που απαιτούνται για την άριστη εκτέλεση της αποστολής.
Μετά την επιτυχή εκτέλεση της εκπαίδευσης και εφόσον κριθείς ικανός να υπηρετήσεις στο Λόχο Ευζώνων, ονομάζεσαι σε ειδική τελετή Εύζωνος και εντάσσεσαι στη δύναμη της Προεδρικής Φρουράς.