Ο ΚΗΠΟΣ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου έχει έκταση 25 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί αληθινή όαση στο κέντρο της Αθήνας. Τον σχεδιασμό φαίνεται ότι ανέλαβε το τεχνικό γραφείο του Ερνέστου Τσίλλερ, την επιλογή όμως των κατάλληλων φυτών θα πρέπει να επιμελήθηκε Έλληνας ειδικός, αφού τα περισσότερα δένδρα ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα. Καθώς το έδαφος είναι ιδιαίτερα εύφορο, πριν από την ανέγερση του Μεγάρου τον χώρο καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων (σημερινής Βουλής).

Λόγω της σημαντικής κλίσης του εδάφους, ο κήπος διαχωρίστηκε σε δύο μεγάλα τμήματα, με το Μέγαρο στο ψηλότερο τμήμα. Ο σχεδιασμός του στην πρόσοψη συναντάται και σε κήπους άλλων νεοκλασικών κτιρίων της εποχής, όπως η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχιακών ανθοφόρων φυτών. Την αυστηρότητα της σύνθεσης προς την οδό Ηρώδου Αττικού μετριάζουν αιωνόβια πλατάνια, φιλύρες, φοίνικες και κυπαρίσσια.

Μια φαρδιά μαρμάρινη σκάλα οδηγεί στο μεγαλύτερο τμήμα του κήπου, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο. Η συμμετρία έχει διατηρηθεί και εδώ, με κεντρικό σημείο αναφοράς έναν μακρύ διάδρομο με ψηλά κυπαρίσσια που καταλήγει στο συντριβάνι και το περίπτερο, τα οποία λειτουργούν σε επίσημες επισκέψεις και εκδηλώσεις. Δεξιά και αριστερά του διαδρόμου υπάρχουν χλοοτάπητες, βαθμιδωτές ταράτσες, παρτέρια και νησίδες με δέντρα και θάμνους. Περιφερειακά σε όλη την έκταση του κήπου υπάρχουν ψηλές δενδροστοιχίες δίπλα στα κιγκλιδώματα που εξασφαλίζουν την απαραίτητη απομόνωση από τους γύρω δρόμους.

Η φυτολογική σύνθεση του κήπου είναι πλούσια αφού περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη, όπως ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων και αναρριχόμενων φυτών. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια. Πολλά από τα δέντρα του κήπου, όπως για παράδειγμα οι αριές και τα κυπαρίσσια, ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής.

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Κυριακή από τις 10:00 έως τις 16:00.
Είσοδος από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Το Μέγαρο δεν είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό, δέχεται όμως επισκέψεις σχολείων, καθώς και άλλων πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων, που το επιθυμούν.