Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Ιταλικής Δημοκρατίας,
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ιταλία, την χώρα των θρύλων, της τέχνης, και της ομορφιάς.
Οι χώρες μας πορεύονται μαζί επί αιώνες στην ιστορία, βασισμένες στα ίδια ιδεώδη και αξίες, που συνθέτουν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, ο οποίος αναγνωρίζεται ως σημαντικός και διαχρονικός πυλώνας της Ευρώπης.
Οι αναγωγές αυτές αναδεικνύονται ιδιαίτερα σήμερα μέσα από τη διαρκή συνεργασία των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η Ιταλία και η Ελλάδα ενδιαφέρονται για την προώθηση της διαδικασίας κύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και είναι άλλωστε μεταξύ των πρώτων χωρών που επικύρωσαν το κείμενο, σχεδόν ταυτόχρονα, τον Απρίλιο του 2005. Πιστεύω, ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει και η περίοδος περισυλλογής να δώσει, το συντομότερο, τη θέση της σε μια ουσιαστική συζήτηση του θέματος της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου με τους ευρωπαίους πολίτες.
Όσον αφορά τη διεύρυνση, πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι αυτή θα πρέπει να περιλάβει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς πιστεύουμε ότι συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας. Αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της, στρατηγικού χαρακτήρα, επιλογής της Ελλάδος είναι η θέση ότι η πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία είναι νοητή μόνον ως αποτέλεσμα αδιάλειπτης και ουσιαστικής ανταπόκρισης των ενδιαφερομένων και υποψηφίων χωρών σε κριτήρια, προαπαιτούμενα, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στις προθεσμίες και με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη Συνθήκη Προσχώρησης, που υπεγράφη στο Λουξεμβούργο, τον Απρίλιο του 2005, την οποία το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει επικυρώσει. Η Ελλάδα επιθυμεί να συμπαρασταθεί στις δύο αυτές χώρες στις προσπάθειες που καταβάλουν για την ένταξή τους, όπως προβλέπεται, πιστεύω δε ότι εξαρτάται από τις ίδιες το να εντείνουν τις προσπάθειές τους στους τομείς που χρειάζεται.
Επίσης, η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, περιοχή που αποτελεί χώρο κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδος και Ιταλίας, ώστε να σταθεροποιηθεί εκεί η ασφάλεια και η ευημερία, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι χώρες αυτές πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, υπό τον όρον ότι οι χώρες αυτές θα εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Στο θέμα του Κοσσόβου θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με πραγματική εφαρμογή των κριτηρίων, γιατί αυτό έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία για την πορεία της διαδικασίας, με στόχο την εξεύρεση και τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος και την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης. Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της σταθερότητας στη περιοχή και έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι, για την ελληνική πλευρά, η σταθερότητα στο Κόσσοβο δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της σταθερότητας στην περιοχή μας.
Όσον αφορά την Αλβανία, παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις προσπάθειές της για εκδημοκρατισμό και οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα πάντοτε στήριξε τις προσπάθειες της Αλβανίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει όλη μας την υποστήριξη για την ταχεία υπογραφή, ενδεχομένως κατά την διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας, του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθερότητας.
Μας ικανοποιεί το γεγονός, ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας εξακολουθούν να είναι, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, τα απαραίτητα κριτήρια, για την ενδεχόμενη ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εν καιρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει τα Σκόπια να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, για να εξευρεθεί το συντομότερο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να είναι σύμφωνη μ
ε την Αναλυτική Αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχετικά με τις υποψήφιες χώρες Κροατία και Τουρκία, η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, ως προς την Τουρκία, παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, στη βάση της αρχής «πλήρης εφαρμογή κριτηρίων, πλήρης ένταξη», όπως ισχύει για όλες τις υποψήφιες χώρες. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί, θεωρώντας ότι πάρα πολλά ή σχεδόν όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας να αποδεχθεί τις αρχές και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση.
Κύριε Πρόεδρε,
Ως προς το Κυπριακό, με βάση τη σταθερή θέση υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, η Ελλάδα υποστηρίζει μια πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη διαδικασία χωρίς χρονοδιαγράμματα χωρίς επιδιαιτησία και είναι έτοιμη να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, μετά την έναρξη προενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία, αναμένουμε από την κυβέρνηση της γείτονος χώρας να συνεργασθεί για την επανένωση της Νήσου.
Στο Μεσανατολικό, επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στην ύπαρξη δύο δημοκρατικών κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, σε συνθήκες με ειρήνη και ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να επιμείνουμε στις προσπάθειές μας για την επίτευξη προόδου σε όλες τις πτυχές της Ειρηνευτικής Διαδικασίας. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι τα ζητήματα του τελικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των συνόρων, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενα συμφωνίας των δύο πλευρών. Η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου είναι θεμελιώδους σημασίας για όλους μας.
Η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν ιδρυτικά μέλη τόσο του Μεσογειακού Forum, όσο και της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Η Διαδικασία της Βαρκελώνης έχει κεντρική θέση στην πολιτική μας στην περιοχή της Μεσογείου. Η Διάσκεψη Κορυφής του Νοεμβρίου 2005 επιβεβαίωσε τη σημασία της. Στόχος είναι η Μεσόγειος να γίνει ζώνη ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και προσβλέπουμε σε μια ενισχυμένη συνεργασία μαζί σας. Οι δύο χώρες μας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα κάθε προσπάθειας ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.
Κύριε Πρόεδρε,
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ. Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των λαών μας έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από την κοινή προσπάθεια που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πυκνές, πλούσιες και πολυδιάστατες οι πολιτικές μας σχέσεις, ενώ εξίσου ανεπτυγμένες εμφανίζονται και οι διμερείς μας σχέσεις στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα. Η Ιταλία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογα είναι τα αποτελέσματα σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με βαθιά συνείδηση της μακραίωνης πολιτισμικής παρουσίας των χωρών μας, προχωρούμε στην εμβάθυνση των ήδη πλούσιων σε περιεχόμενο μορφωτικών και πολιτιστικών μας σχέσεων. Η ενίσχυση των ιταλικών σπουδών στην Ελλάδα, τόσο στην τριτοβάθμια όσο και, από το τρέχον έτος, στη δευτεροβάθμια εκπαιδευτική μας βαθμίδα, εκ παραλλήλου με τη λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού εδρών Βυζαντινής και Σύγχρονης Ελληνικής Φιλολογίας στην Ιταλία, αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον που υπάρχει εκατέρωθεν για τον περαιτέρω εμπλουτισμό των διμερών μορφωτικών μας σχέσεων. Εξάλλου, η πλούσια δραστηριότητα της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στην Βενετία, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται με την ίδρυση Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ιταλία, η οποία πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα με την πολύτιμη συμβολή των δύο Υπουργείων Πολιτισμού, συνθέτουν ένα ευρύτατο πλαίσιο δράσεων και προσφέρουν μια δυναμική ώθηση στην διμερή πολιτιστική συνεργασία.
Με την πεποίθηση ότι οι χώρες μας θα συνεχίσουν και στο μέλλον την κοινή, αρμονική τους πορεία, υψώνω το ποτήρι, ευχόμενος σε Σας και τη σύζυγό σας υγεία, ευτυχία και κάθε πρόοδο και ευημερία στο φίλο λαό
της Ιταλίας.-



