Πρόλογος της Προέδρου της Δημοκρατίας στο λεύκωμα της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη»

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021

Καθοριστικός παράγοντας της αξίας μιας συλλογής είναι η προσωπικότητα του συλλέκτη. Ο προσανατολισμός του, τα κίνητρά του, η αντίληψή του για το ωραίο, η ποιότητα της αισθητικής συγκίνησης, η ικανότητά του να διακρίνει τη συμβολική αξία των αντικειμένων. Αλλά και η σκέψη του. Η δυνατότητά του να συνθέτει έναν κώδικα επικοινωνίας, έναν συλλογισμό πάνω στον υλικό κόσμο των αντικειμένων και τη σημειολογία τους. Να παραγάγει λόγο μέσα από τα αντικείμενα που επιλέγει.

Ο Μιχάλης και η Τίνα Κρασάκη δημιούργησαν, μέσα στον χρόνο, μια πλούσια συλλογή από ζωγραφικά έργα, σχέδια, βιβλία, καθημερινά αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές και ασημοκαπνισμένα όπλα που αποτυπώνουν ή φέρουν έκτυπη τη μετάβαση από την περίκλειστη Ελλάδα της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα της ανεξαρτησίας, των ανοιχτών οριζόντων. Η ποικιλότητα και το εύρος της συλλογής τους φανερώνουν το έντονο ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, λαογραφικό και ιστορικό πλαίσιο, την αίσθηση ευθύνης για τη διάσωση έργων τέχνης με ελληνική θεματολογία και το πάθος τους για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης μιας κρίσιμης εποχής. Τεκμήρια συμβάντων, ίχνη της ελληνικής περιπέτειας στα πρώιμα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια, μαρτυρίες της σφυρηλάτησης των πρώτων πνευματικών δεσμών της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση μέσα από το φαινόμενο του περιηγητισμού, του φιλελληνισμού και της ταξιδιωτικής περιπλάνησης, συνθέτουν –μαζί με τα σημαντικά έργα ελληνικής ζωγραφικής του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα τα οποία αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος της συλλογής Κρασάκη –, έναν πολιτισμικό θησαυρό που συμβάλλει στην αυτογνωσία μας.

Θεωρώ πολύ σημαντική την έκθεση της συλλογής σε μια πινακοθήκη της περιφέρειας, την Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Ανοίγοντας την συλλογή τους στο κοινό, η Τίνα και ο Μιχάλης Κρασάκης περνούν από την υποκειμενικότητα του συλλέκτη στην προσφορά προς το σύνολο, μια προσφορά ιστορικής γνώσης, αισθητικής απόλαυσης και γνήσιου πατριωτισμού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print