Επίσκεψη στα Χανιά

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε Επίτιμη Πρόεδρος και Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ακολουθεί η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ενός πολιτικού οραματιστή, που κάποιοι δεν δίστασαν να τον παρομοιάσουν με τον πολύτροπο, ομηρικό Οδυσσέα. Ενός ανθρώπου της δράσης με ατσάλινη θέληση αλλά και με μεσογειακή λεπτότητα, με μια δύναμη που δεν κραυγάζει αλλά τείνει αδιάκοπα στον στόχο της, “ευλύγιστη, σαν το πλεούμενο που αρμενίζει κάτω απ’ τ’ άστρα”, όπως τόσο ποιητικά τον περιέγραψε ο Γάλλος πολιτικός Εντουάρ Εριώ. Κορυφαίος ανάμεσα στους ξεχωριστούς Έλληνες πολιτικούς ηγέτες που σφράγισαν την ιστορία του τόπου μας, κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή για περισσότερα από 25 χρόνια – πέρα από την θητεία του στην υπόδουλη Κρήτη – “αριστοτέχνης της έγκαιρης ενέργειας και της υλοποίησης του εφικτού”, υπήρξε ένα πρόσωπο πολύπλοκο, συχνά αντιφατικό, που συνδύαζε τα πιο διαφορετικά χαρακτηριστικά κατά τρόπο μοναδικό. Ήταν αριστοκρατικός και συνάμα λαϊκός, συναισθηματικός και ταυτόχρονα απρόσιτος, δημοκρατικός και κατά καιρούς αυταρχικός – μια εκρηκτική προσωπικότητα που αντιστέκεται σε κάθε εύκολο προσδιορισμό. Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του κυριαρχίας επέκτεινε σημαντικά τα σύνορά της, μεγαλούργησε, εκσυγχρονίστηκε, αλλά και διχάστηκε και υπέστη σοβαρές καταστροφές. Ο προσωπικός μαγνητισμός του, το ηγετικό του ταλέντο, η μεταρρυθμιστική του τόλμη, οι διπλωματικές του δεξιότητες, η διανοητική του συγκρότηση, η παιδεία του, το ρητορικό του χάρισμα, τον ανέδειξαν σε έναν από τους διαπρεπέστερους πολιτικούς της Ευρώπης, κάνοντας ιστορικούς όπως ο Γερμανός Έμιλ Λούντβιχ να τον συγκρίνουν με τον Βίσμαρκ και τον Μέτερνιχ. Και ταυτόχρονα, τον κατέστησαν επίζηλο αντίπαλο για τους εγχώριους πολιτικούς του ανταγωνιστές και αιώνιο πρότυπο για τους πολιτικούς του επιγόνους. “Θα ήτο βλασφημία να νομίσωμεν ότι ανήκεις εις ημάς. Ανήκεις εις το Πάνθεον των μεγίστων ανδρών της ελληνικής ιστορίας” είχε πει στο μνημόσυνό του το 1954 ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Αυτή τη σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία μελετά το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”· επικεντρώνεται στο έργο, την εποχή και τον βίο του μεγάλου πολιτικού μακριά από ιδεολογικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, με ερευνητική ελευθερία, χωρίς ιεραρχικούς περιορισμούς.

Αγαπητοί φίλοι, παρακολουθώ το έργο που επιτελείτε και θαυμάζω τη συστηματική σας προσπάθεια για την δημιουργία της επιστημονικής εκείνης υποδομής που θα επιτρέψει την άνθιση των βενιζελικών σπουδών στη χώρα μας. Με εντυπωσιάζει το πλήθος και το εύρος των δραστηριοτήτων σας. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ το ψηφιακό αρχείο του Ιδρύματος, που παρακολουθώντας τη ζωή και τη δράση του Βενιζέλου μας δίνει παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το 1960. Χαίρομαι που το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών εστιάζει στην έρευνα και μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας με έμφαση στην περίοδο που έδρασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εμβαθύνοντας στους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Κρήτη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Βενιζέλος, διατηρώντας αλώβητη την κρητική του ταυτότητα και παραμένοντας πιστός στις παραδόσεις και τις μορφές των κοινωνικών σχέσεων που εκπορεύονταν από τη Μεγαλόνησο, επέδειξε ένα καθαρά ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο πνεύμα και μια εντυπωσιακά πρώιμη κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων του τοπικού με το διεθνές.

Σε καιρούς μεταβατικούς όπως οι σημερινοί, η συνολική δέσμευση και προσήλωση του Βενιζέλου στο δημόσιο συμφέρον, ο ανανεωτικός και μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός του, ο δυναμισμός, η ευστροφία και η αισιοδοξία του, δεν προκαλούν μόνο τον θαυμασμό μας αλλά λειτουργούν και ως αφετηρία προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποτελεί μέγιστη τιμή προς το πρόσωπό μου, αλλά και προς τον θεσμό τον οποίο εκπροσωπώ, η αναγόρευσή μου σε επίτιμη πρόεδρο του Ιδρύματος. Τιμή και ευθύνη, καθώς γίνομαι κι εγώ κομμάτι της σημαντικής προσπάθειας την οποία καταβάλλει το Ίδρυμα για την ενίσχυση της εθνικής μας αυτογνωσίας.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Είχε προηγηθεί επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε για το έργο του Παραρτήματος και συνομίλησε με τα παιδιά και τους νέους που υποστηρίζονται και φιλοξενούνται εκεί.

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print