Παρέμβαση στη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev στην 6η Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών που διεξάγεται στη Σόφια. Προσερχόμενη στη Σύνοδο η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρίσκομαι στη Σόφια προκειμένου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα, ως προσκεκλημένη χώρα, στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev για την πρόσκλησή του και την ευγενική φιλοξενία.
Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία αυτή, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής συνδεσιμότητας. Πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, με βάση τον σεβασμό του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Θεωρούμε ότι η ενισχυμένη σχέση της Ελλάδας με την Πρωτοβουλία θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές που επιθυμούν την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων, καθώς και των συμφερόντων της ΕΕ.
Στο περιθώριο της Συνόδου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev, τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, με τους οποίους συζήτησα για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αργότερα θα συναντήσω επίσης τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nausėda».

Στην παρέμβασή της κατά της διάρκεια της Συνόδου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της φιλόδοξης Πρωτοβουλίας, που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το αναπτυξιακό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβαθμίζοντας ζωτικής σημασίας διασυνοριακές υποδομές. Τόνισε επίσης ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας αναδεικνύει τις δυνατότητές της να διαδραματίσει ένα σημαντικό διαπεριφερειακό ρόλο στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Η επόμενη Σύνοδος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το 2022 στη Λετονία.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nausėda.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Λευκορωσίας να αφήσει ανοικτά για τους μετανάστες τα σύνορα της με τη Λιθουανία.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στη Σόφια η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με Έλληνες επιχειρηματίες που πήραν μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Μοιραστείτε το Άρθρο: