ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

05 Ιούν
By: administrator 0

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου στο Ελληνικό Ορθόδοξο Κολέγιο του Αγίου Ιωάννη στη Μελβούρνη

image_print

Αγαπητά μου παιδιά,

Θα σας έλεγα ότι είστε πολύ τυχερά παιδιά και πρέπει να το καταλάβετε γιατί είσαστε πολύ τυχερά. Έχετε ένα ωραιότατο σχολείο. Έχω πάει σε πολλά σχολεία και θέλω να σας πω ότι είναι ένα από τα ωραιότερα που ξέρω. Είσαστε πολύ τυχερά παιδιά γιατί ζείτε σε μια μεγάλη χώρα, όπως είναι η Αυστραλία, που σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε πολλά πράγματα και να γίνετε καλοί άνθρωποι. Αλλά είσαστε πολύ τυχερά παιδιά, γιατί είσαστε και ελληνικής καταγωγής. Και αυτό είναι πολύ σπουδαίο, όχι επειδή είμαστε Έλληνες το λέμε, το λέμε γιατί είναι η αλήθεια.

Έχουμε μια πολύ μακριά ιστορία που πρέπει να την μάθετε και να την ξέρετε. Έχουμε μια πολύ σπουδαία γλώσσα που όσο και αν είναι δύσκολη είναι πολύ όμορφη και είναι κατά κάποιο τρόπο η μητέρα γλώσσα των άλλων γλωσσών, γιατί όλες έχουν πάρει λέξεις από αυτήν για να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Είσαστε πολύ τυχερά παιδιά γιατί σ αυτό το σχολείο μπορείτε να μάθετε σπουδαία πράγματα και μαζί με όλα τ άλλα και τα δόγματα και τις διδασκαλίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, η οποία δεν λέω ότι είναι καλύτερη ή χειρότερη από τις άλλες θρησκείες, αλλά είναι η δική μας θρησκεία, είναι η δική μας ρίζα, είναι αυτή που μας διατήρησε ελεύθερους όταν είμασταν σκλαβωμένοι 450 χρόνια στους Τούρκους. Χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στους κληρικούς μας και στους δασκάλους μας. Αυτοί διατήρησαν το έθνος μας ελεύθερο μέχρι σήμερα.

Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι σήμερα η Ελλάδα μας δεν έχει μόνο την υπερηφάνεια των παλαιών της χρόνων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν θα έφθανε. Η Ελλάδα μας έχει την υπερηφάνεια της σημερινής της κατάστασης και ιστορίας. Είναι μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αποφασίζει μαζί με τις άλλες 15 χώρες για πολύ σπουδαία πράγματα που αφορούν όλο τον κόσμο. Έχει αυξήσει πολύ την οικονομική της ευρωστία, έχει τη δυνατότητα να επεκτείνεται σ όλα τα Βαλκάνια, να κάνει εκεί επενδύσεις, να αναπτύσσει σχέσεις με άλλα κράτη. Έχει τη πολύ μεγάλη ικανοποίηση να βλέπει στην Αυστραλία έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της αυστραλιανής κοινωνίας. Εργάζονται για την καινούργια τους πατρίδα όπως πρέπει, αλλά δεν λησμονούν ποτέ και την Ελλάδα. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι σαν Έλληνας αισθάνομαι τη μεγαλύτερη δυνατή συμπάθεια προς τον ευγενικό, σπουδαίο και μεγάλο αυστραλιανό λαό. Και εσείς πρέπει να είσαστε υπερήφανοι που είσαστε και Αυστραλοί και Έλληνες.

Θα σας θυμίσω ότι η Αυστραλία άρχισε την πολεμική ιστορία της στους δύο μεγάλους Παγκόσμιους Πολέμους. Πολέμησαν οι Αυστραλοί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια σπουδαία μάχη στην Καλλίπολη, πολύ κοντά στην Ελλάδα και την ξέρετε αυτή τη μάχη, έστω και αν δεν είχε ευνοϊκή κατάληξη, όπου ανεδείχθη η γενναιότητα των Αυστραλών στρατιωτών. Και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν οι Αυστραλοί σε όλα τα μέτωπα, όχι μόνον στον Ειρηνικό, αλλά και στην Ευρώπη. Είμαστε ευγνώμονες σε πολλούς Αυστραλούς που ήρθαν και αγωνίστηκαν στην Ελλάδα το 1940, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, στη Μάχη της Κρήτης το 1941 και ξανάρθαν μετά πολλοί απ αυτούς για να μας απελευθερώσουν το 1945. Αυτοί είναι πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Και εσείς είσαστε ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς αυτοί οι δεσμοί συντηρούνται.

Θέλω να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να γίνετε σπουδαίοι και μεγάλοι άνθρωποι, να μάθετε πολλά γράμματα που είναι απαραίτητα σήμερα για κάθε νέο. Δεν μπορούμε χωρίς αυτά, και στο παρελθόν δεν μπορούσαμε, αλλά σήμερα οι υποχρεώσεις σας είναι μεγαλύτερες. Πάρτε κουράγιο λοιπόν, διαβάστε τώρα όσο είσαστε νέοι, τώρα το μυαλό σας μπορεί να δουλεύει και να μαζεύει ξένα πράγματα. Εάν μου πείτε εμένα να μάθω τώρα, σ αυτήν την ηλικία κάτι δεν θα τα καταφέρω, ό,τι διαβάζω σήμερα το ξεχνάω αύριο. Εσείς όμως είστε σε θέση να μαθαίνετε συνεχώς πολλά πράγματα χρήσιμα και σπουδαία και να αναπτύξετε το πνευματικό σας επίπεδο, να κάνετε το μυαλό σας να λειτουργεί και να παράγει καινούργια πράγματα.

Είναι μεγάλη χαρά για μένα που ήμουν σήμερα μαζί σας και είναι μεγάλη χαρά να βλέπω τόσα όμορφα πρόσωπα παιδιών, τόσες παιδιάστικες αλλά σοβαρές συγχρόνως φυσιογνωμίες, τόσα όμορφα παιδιά Ελλήνων – Αυστραλών που με συγκίνηση λέω αυτά τα λίγα λόγια.

Σας εύχομαι να είσαστε πάντα καλά παιδιά, να προκόψετε, να γίνετε μεγάλοι άνθρωποι, να βοηθήσετε την Αυστραλία
να πάει ακόμη πιο μπροστά από την πρόοδο που έχει κάμει μέχρι τώρα και να θυμόσαστε και την ελληνική πατρίδα.