Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια προς 20 Γάλλους Μαθητές και τους συνοδεύοντες καθηγητές – εκπροσώπους του Γαλλικού Μαθητικού Συλλόγου ATHENA κατά την επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο 20 μαθητές από τη Γαλλία, οι οποίοι αρίστευσαν στον ετήσιο εθνικό Διαγωνισμό, που διοργανώνει ο Γαλλικός Μαθητικός και Πανεπιστημιακός Σύλλογος ΑΤΗΕΝΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας για την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με την υποστήριξη της ακαδημαϊκού ελληνολάτριδος κυρίας Jacqueline de Romilly και του υπεύθυνου του Διαγωνισμού Καθηγητού Πανεπιστημίου στην Ιστορία κ.Roger Masse.

Προσφωνώντας τον κ.Roger Masse, ο κύριος Πρόεδρος είπε τα εξής:

«Κύριε Καθηγητά,

Οι δεσμοί Ελλάδος και Γαλλίας είναι ιστορικά πάρα πολύ στενοί. Θα θυμόμαστε πάντοτε στην Ελλάδα τη βοήθεια των μεγάλων φιλελλήνων για την εθνικοαπελευθερωτική μας επανάσταση του 1821, η οποία εμπνεύσθηκε από τις αρχές και την ιδεολογία της δικής σας Γαλλικής Επανάστασης.

Οι στενοί δεσμοί Ελλάδος και Γαλλίας επιβεβαιώνονται καθημερινά με τις σπουδές χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Γαλλίας, με διαπρεπείς Έλληνες πανεπιστημιακούς στα Γαλλικά Πανεπιστήμια, αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες Γάλλους που απολαμβάνουν τις ομορφιές της Ελλάδος.

Θέλω να σας συγχαρώ γιατί επιλέξατε την ελληνική γλώσσα. Νομίζω ότι είναι μια πνευματική άσκηση και μια ψυχική χαρά να ασχολείται κανείς με την ελληνική γλώσσα. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές πρόοδοι στην Ελλάδα με τον πολλαπλασιασμό των ωρών διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και νομίζω ότι είναι μια επιτυχία για να πλησιάσουμε από τα πρωτότυπα τους Έλληνες κλασσικούς, που αποτελούν μια πνευματική συμβολή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σας συγχαίρω ακόμη μία φορά και θα είμαι χαρούμενος να σας βλέπω όσο το δυνατόν πιο συχνά.»

Στη συνέχεια ο καθηγητής κ.Roger Masse προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

Ευχαριστώντας ο κύριος Πρόεδρος είπε:

«Σας ευχαριστώ θερμά και βεβαίως θα σας θυμάμαι γιατί θα την έχω στο γραφείο μου.»

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε εσάς και την σύζυγό σας καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας αντανακλά

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Η παρουσία σας εδώ επισφραγίζει κάτι πολύ σημαντικό.