Χαιρετισμός σε εκδήλωση με Έλληνες ομογενείς στη Γερμανία

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν της η Πρέσβης της Ελλάδας Μάρα Μαρινάκη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, Έλληνες ομογενείς στη Γερμανία, βουλευτές της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Γερμανίας του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και δημοσιογράφοι.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

 

«Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Κυρίες και κύριοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, εδώ στο Βερολίνο, στην πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η συγκυρία είναι κρίσιμη τόσο για τις δύο χώρες μας, όσο και για όλη την Ευρώπη, η οποία, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία του Covid-19. Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα έχουν όμως προκληθεί και από την παράνομη και απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την επισιτιστική και ενεργειακή, που πλήττει βαρύτατα ιδίως τις ευάλωτες ομάδες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι δύο χώρες μας εξέφρασαν την απερίφραστη στήριξή τους στον ουκρανικό λαό και συνέβαλαν έμπρακτα, μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, στην προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών κοινών αξιών που μας συνδέουν και αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Η Ελλάδα, μέσα σε ένα ευμετάβλητο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, αποτελεί εγγύηση σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η πάγια και αταλάντευτη προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο και η επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας συνιστούν την πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής, με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και κατέστησε ακόμα πιο έντονη την ανάγκη καταπολέμησής του. Η Ελλάδα, η οποία καθημερινά αντιμετωπίζει μια εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, επιθυμεί τον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Απαιτεί όμως τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι δύο χώρες μας, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν στο παρελθόν, έχουν εξαιρετικές σχέσεις και επιθυμούν τη διεύρυνση και εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός, ο πολιτισμός. Οι συνεχείς επαφές υψηλού επιπέδου καταδεικνύουν την κοινή μας πορεία και τις κοινές μας επιδιώξεις προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των εθνών μας.

Η πολυπληθής ελληνική ομογένεια στη Γερμανία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην κοινή αυτή προσπάθεια για την καλλιέργεια της φιλίας μεταξύ των λαών μας και την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας. Για τον λόγο αυτό, απευθύνομαι με ιδιαίτερη χαρά σήμερα σε σας, τους ομογενείς μας, τους Έλληνες της Γερμανίας, που ζείτε και διαπρέπετε στην καρδιά της Ευρώπης. Εσάς που παλεύετε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τη νέα σας πατρίδα, που μοχθείτε, δημιουργείτε, διακρίνεστε και προοδεύετε τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, τιμώντας έτσι τις ρίζες σας, ως αναπόσπαστο και στέρεο κομμάτι της ταυτότητάς σας.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε εσάς, καμαρώνει, παρακολουθεί τα σημαντικά σας επιτεύγματα και στέκεται αρωγός σας. Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας, και στον καθένα ξεχωριστά, πρόοδο και ευτυχία, διαβεβαιώνοντάς σας παράλληλα ότι, για την μητέρα πατρίδα, αποτελείτε πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της».

Μοιραστείτε το Άρθρο: