Eξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην σημερινή εκδήλωση, που αποτελεί μία ακόμη σημαντική προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των χωρών μας στον επιχειρηματικό τομέα.
Είναι γνωστό ότι η χώρα μου αντιμετωπίζει εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια την μεγαλύτερη οικονομική δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα τα προβλήματα και παρά την διάχυτη ανησυχία που υπάρχει όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και όχι μόνον, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις 40 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σε απόλυτους αριθμούς. Ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και της ζώνης του Ευρώ και είναι αποφασισμένη να παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία και στο κοινό μας νόμισμα.
Η Ελλάδα, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με απώτερο στόχο να καταστεί μια χώρα φιλική στην προσέγγιση επενδύσεων.
Στόχος μας, η θεμελίωση ενός νέου υγιούς και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, ώστε να εξέλθουμε ισχυρότεροι από την κρίση, αλλά και το σημαντικότερο, να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή.
Η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες δεν γίνονται συχνά αντιληπτές από τους εταίρους μας. Την περίοδο αυτή, χρειαζόμαστε, όμως, και διεθνείς συμμαχίες και φίλους. Στον φίλο λαό της Βουλγαρίας, πιστεύω βάσιμα, ότι έχουμε έναν καλό εταίρο.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόοδο που σημειώνει η οικονομία της Βουλγαρίας και είμαστε βέβαιοι ότι η κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία, διασφαλίζει νέες δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν κάνει ένα θετικό και παράλληλα ποιοτικό άλμα. Μέσα από κοινές επιλογές, από κοινές πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ισχυροποιήσαμε τους δεσμούς μας και δημιουργήσαμε ένα σημαντικό προηγούμενο στα Βαλκάνια, ένα πολύτιμο παράδειγμα καλής γειτονίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Αν δούμε μάλιστα την εξέλιξη των σχέσεών μας μέσα από την ιστορία, η πρόοδος που έχουμε επιτύχει συνιστά ένα, ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα, για όλες τις χώρες της περιοχής.
Αυτή η πολυεπίπεδη συνεργασία επισφραγίστηκε τον Ιούλιο του 2010, με την 1η Ιδρυτική Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου των χωρών μας, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφησαν 14 συμφωνίες.
Και δεν είναι μυστικό να σας πω σήμερα ότι αποφασίστηκε και η 2η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου των χωρών μας τον προσεχή Οκτώβριο.
Ο όγκος του διμερούς εμπορίου καταγράφει διαρκή αύξηση και η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του 2011, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 16,9%, έναντι του 2010 και οι βουλγαρικές εξαγωγές προς την χώρα μας, αύξηση κατά 19,27%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου προσέγγισε τα 2,5 δις ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης των εμπορικών μας συναλλαγών. Η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 4η θέση στην κατάταξη αγοραστών ελληνικών προϊόντων, ενώ η χώρα μου είναι η 2η κατά σειρά πελάτης της, απορροφώντας το 9,4% των βουλγαρικών εξαγωγών.
Η σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας αποτυπώνεται και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα, με το συνολικό ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο να υπερβαίνει τα 3,1 δις ευρώ. Επίλεκτα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, με σημαντική δραστηριότητα στην Βουλγαρία βρίσκονται εδώ, μαζί μας. Τους συγχαίρω θερμά για την συμβολή τους στην δυναμική ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας.
Οι ελληνικές επενδύσεις καταλαμβάνουν σήμερα την 3η θέση στο σύνολο των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία και περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην χώρα σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής και κυρίως στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών – συμβουλευτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας, των τροφίμων, της μεταλλουργίας και των υποδομών, συνεισφέροντας δυναμικά στην ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας και στην δημιουργία άνω των 100.000 θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ έχουν διατεθεί στη Βουλγαρία 54,29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 79% αφορά σε Δημόσιες Επενδύσεις/Μεγάλα Έργα, το 20% σε ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και το 1% σε μικρά έργα.
Όσον αφορά το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την υλοποίησή του. Είναι μια επιλογή η οποία ισχυροποιεί τη στρατηγική θέση και των δύο χωρών μας. Με ανάλογη προτεραιότητα, προσεγγίζουμε και τα δύο, επίσης πολύ σημαντικά, κοινά σχέδια ενεργειακής φύσεως, τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και IGB. Η υλοποίηση των έργων αυτών θα συνθέσει το πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη ενέργειας.
Κύριε Πρόεδρε,
Με την βεβαιότητα ότι, η επίσημη επίσκεψή σας στην χώρα μου και η σημερινή εκδήλωση θα δώσουν σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών μας, απευθύνω μήνυμα φιλίας και αισιοδοξίας προς τον βουλγαρικό λαό και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.-



