Τελετή επίδοσης παρασήμων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε, μετά θάνατον, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στα αδέλφια Άντζελα Μόιρα και Φίλιππ Αντώνη Μανδαλιό, εθελοντές διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα παράσημα επιδόθηκαν στον πατέρα τους Κανάκη Μανδαλιό και στην αδελφή τους Λίλιαν Μανδαλιού, παρουσία της μητέρας τους, συγγενών και φίλων. Στην τελετή παρέστη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακολουθεί η προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Με μεγάλη συγκίνηση απονέμω σήμερα τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος, την υπέρτατη τιμή που μπορεί να απονείμει η πολιτεία στα δύο ηρωικά αδέλφια, την Άντζελα Μόιρα και τον Φίλιππ Αντώνη Μανδαλιό.

Η εθελοντική πρωτοβουλία τους να συμμετάσχουν ως διερμηνείς στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στην χώρα η κακοκαιρία Daniel, προσφέροντας αυθόρμητα τις υπηρεσίες τους στη δεύτερη πατρίδα τους, μαρτυρά στάση ζωής εμποτισμένη από ανθρωπιστικά ιδεώδη, ανιδιοτέλεια, ψυχική γενναιοδωρία. Δεν προσήλθαν στην αποστολή τους με άγνοια κινδύνου. Αν και γνώριζαν τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν τις απεδέχθησαν, “από το χρέος μη κινούντες”, δίνοντας έτσι ένα ανεκτίμητο ηθικό παράδειγμα σε όλους μας.

Ξέρω ότι ο πόνος των αγαπημένων τους προσώπων δεν απαλύνεται, όσες τιμές και αν τους αποδοθούν. Ας είναι, όμως τα παράσημα αυτά μια συμβολική χειρονομία συμπαράστασης και συμμετοχής της πολιτείας στη μακρά πορεία της καταπράυνσης της οδύνης και του μετασχηματισμού του πένθους σε μνήμη· μνήμη γεμάτη περηφάνια για τις αξίες που εκπροσωπούσαν η Άντζελα Μόιρα και ο Φίλιππ Αντώνης.

Τους τιμάμε με απέραντο σεβασμό».

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής Χαράλαμπο Τσέκερη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, κ. Χαράλαμπο Τσέκερη, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα

Ορκωμοσία νέων μελών της Κυβέρνησης

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, και παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίσθηκαν από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπο Σκιάθου Ιωάννη οι:

Συνάντηση με τον ιδρυτή και επικεφαλής του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης Χρήστο Μπαξεβάνη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας δέχθηκε τον ιδρυτή και επικεφαλής του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης (ΟΠΕΔ) Χρήστο Μπαξεβάνη, ο οποίος