Τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων νέων Πρέσβεων

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τα διαπιστευτήρια των νέων Πρέσβεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας Demitu Hambisa Bonsa (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας του Τσαντ Κedella Younous Hamid Elhadji Hamid Mamadi (έδρα Παρίσι), της Δομινικανής Δημοκρατίας Tony Raful Tejada (έδρα Ρώμη), της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος Latsamy Keomany (έδρα Γενεύη), του Βασιλείου της Καμπότζης Chun Thai (έδρα Σόφια), της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν Otabek Akbarov (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Παραγουάης Roberto Carlos Melgarejo Palacios (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Ρουάντα James Gatera (έδρα Τελ Αβίβ), της Μογγολίας Sayanaa Lkhagvasuren (έδρα Σόφια), του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας Teresa Susana Subieta Serrano de Vásquez (έδρα Βατικανό), της Δημοκρατίας της Γκάνα Angelina Baiden – Amissah (έδρα Βατικανό) και της Δημοκρατίας του Ισημερινού Δρ. Miguel Falconi Puig (έδρα Ρώμη).

Ακολουθεί η προσφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, για την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων σας.

Η ανθρωπότητα διανύει παρατεταμένη περίοδο σύνθετων προκλήσεων και πολύπλοκων κρίσεων, που δεν περιορίζονται από σύνορα.

Η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, η οικονομική ύφεση και η φτώχεια, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και, κυρίως, οι εμπόλεμες συρράξεις, με πιο πρόσφατο τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή, είναι παγκόσμια προβλήματα, από τα οποία καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη ή να αντιμετωπίσει μόνη. Για να ξεπεραστούν κρίσεις τέτοιας έντασης και σοβαρότητας απαιτείται έγκαιρη και αποτελεσματική πολυμερής συνεργασία, μέσω σχεδιασμών διεθνών πολιτικών στη βάση του διεθνούς δικαίου, και αλληλεγγύη των κρατών.

Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, μετά και την εμπειρία των δύο παγκοσμίων πολέμων, ότι ένα λειτουργικό διεθνές πολυμερές σύστημα είναι αυτό που μας χωρίζει από την αποκρουστική ανάδυση των εθνικισμών και των συγκρούσεων, που στοίχισαν στην ανθρωπότητα εκατόμβες θυμάτων.

Η δική σας καθημερινή και άοκνη εργασία, ανεξάρτητα από την απόσταση που χωρίζει τις χώρες μας, αποτελεί το ιδανικό όχημα για την αντιμετώπιση, μέσω της διπλωματίας και με ειρηνικό τρόπο, των προβλημάτων που προκύπτουν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας, προς όφελος των διμερών μας σχέσεων και της σύσφιγξης των δεσμών μεταξύ των λαών μας. Στο έργο αυτό θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Εξωτερικών και των υπολοίπων αρχών της Ελλάδας. Είμαι σίγουρη ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα ενισχυθεί και θα εμβαθυνθεί κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας συγχαίρω και πάλι!»

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print