Συνέντευξη στη Lifo και στον Άρη Δημοκίδη για το podcast του «Η σκληρή αλήθεια για τον Σπύρο Μουστακλή»

31:20

Δημοσιογράφος: Τότε περίπου, τον Σεπτέμβριο του 1973, στην Πολυκλινική, θα βγει μια συγκλονιστική φωτογραφία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μου μίλησε σήμερα για τον Μουστακλή και την ιστορία του και τη σημασία των δράσεών του, κάνοντας αναφορά σε δύο εικόνες που της έχουν μείνει.

Πρόεδρος: Στην πρώτη φωτογραφία, ο Αλέκος Παναγούλης σκύβει ευλαβικά πάνω από το σώμα που κείτεται σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου και αγκαλιάζει τον τσακισμένο του αυχένα. Είναι η συνάντηση δύο αγωνιστών της Δημοκρατίας που βασανίστηκαν άγρια από τη Χούντα και που δεν μπορούν να μιλήσουν, γιατί όπως ξέρουμε τα βασανιστήρια στέρησαν από τον Σπύρο Μουστακλή και την ομιλία. Με το βλέμμα εκφράζουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την πικρία, έναν αποτροπιασμό για το χουντικό καθεστώς.

Δημοσιογράφος: Η δεύτερη εικόνα σε λίγο.

 

45:16

Δημοσιογράφος: Η δεύτερη εμβληματική εικόνα για την οποία μας μιλά σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κοσμεί και το εξώφυλλο του βιβλίου της Χριστίνας Μουστακλή.

Πρόεδρος: Είναι ένα χαρακτικό του Τάσσου που αναπαριστά τον Σπύρο Μουστακλή σαν στρατιώτη, με φωτοστέφανο. Και αυτό ήταν. Ήταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας στρατιώτης της Δημοκρατίας που δεν δίστασε να εναντιωθεί στο δικτατορικό καθεστώς, υπομένοντας τα μαρτύρια με σχεδόν ιερή αυταπάρνηση. Ένας Αξιωματικός που αντιτάχθηκε στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, της ελευθερίας, των δικαιωμάτων, που συνέβη από στρατιωτικούς όπως ήταν και ο ίδιος. Και γι’ αυτό πλήρωσε ένα βαρύτατο τίμημα. Το γνήσιο δημοκρατικό ήθος του Σπύρου Μουστακλή υπογράμμιζε δραματικά την επιορκία των συνταγματαρχών απέναντι στο Σύνταγμα. Δεν του το συγχώρησαν, δεν του συγχώρησαν ότι, προερχόμενος ο ίδιος από τις τάξεις τους, τόλμησε να τους αντισταθεί και με τη στάση του και τον αγώνα του να τους καταγγείλει.

 

59:20

Δημοσιογράφος: Ακόμα και σήμερα ή ειδικά σήμερα στα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης, η στάση του, το να συνεχίζει ό,τι κι αν συνέβαινε, το να πέφτει και να σηκώνεται, μας εμπνέει, μου λέει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόεδρος: Ήταν απίστευτο αυτό που έκανε, δηλαδή έπεφτε και σηκωνόταν. Τον συνελάμβαναν, τη μια φορά σαν δεξιό, μετά σαν κομμουνιστή, όλο κάπου έφταιγε, ήταν ένας απίστευτος αγωνιστής, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν το έβαζε κάτω, ήθελε με κάθε τρόπο να αγωνίζεται. Ήταν συγκλονιστική η αντοχή αυτού του ανθρώπου, δηλαδή το τι υπέστη για την ελευθερία, δεν υπάρχουν λόγια στην ουσία γι’ αυτά που έκανε και καλά κάνετε και τα αναμοχλεύετε, γιατί πρέπει να τα θυμόμαστε και εμείς και οι επόμενες γενιές.

 

 

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα για τη συμπλήρωση 59 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η 21η Απριλίου τραυμάτισε βαθιά την πορεία της πατρίδας μας. Στη γη που γέννησε τη δημοκρατία και την ελευθερία καταλύθηκε το Σύνταγμα και η χώρα

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας Alar Karis κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Alar, Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα εσάς και την αντιπροσωπεία σας στην Αθήνα. Η επίσκεψή σας αυτή αντανακλά τους δεσμούς φιλίας

Δηλώσεις των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα και της Δημοκρατίας της Εσθονίας Alar Karis

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη στο Ταλίν της

Επίσκεψη στην Άμφισσα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας επισκέφθηκε την Άμφισσα, στο πλαίσιο του εορτασμού της 205ης επετείου απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων. Ο κ. Τασούλας,