Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε και χρόνια πολλά για την γιορτή σας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Ζητώ συγγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση αλλά αργήσαμε λίγο στις συνομιλίες που είχαμε με τον φίλο Ρουμάνο Πρωθυπουργό, καθώς όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα και μεγάλη αναταραχή όσον αφορά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Πολλές βαλκανικές χώρες, μέσα σ΄ αυτές εντάσσεται και η Ρουμανία, διαπιστώνουν ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου, αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος, σε μια προσπάθεια που κάνουν όλες οι χώρες να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεών μας.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζεται αμείωτος και φυσικά οι πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές τάσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κάποια σημάδια ύφεσης. Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως τους πιο αδύνατους συμπολίτες μας, με ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να μετριάσουμε -γιατί δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση πλήρως να εξουδετερώσει- τις επιπτώσεις από αυτό το πρωτοφανές κύμα εισαγόμενης ακρίβειας.

Χθες στη Βουλή είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω έναν συνολικό απολογισμό της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης, στη μείωση της ανεργίας, στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στο ασφαλιστικό μας σύστημα, στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων -όπως γνωρίζετε, ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε, πιστεύω, με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Να μιλήσω, ταυτόχρονα, και για τις παρεμβάσεις που κάνουμε σε τομείς που ξέρω ότι ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και εσάς, όχι μόνο στους τομείς των δικαιωμάτων αλλά της στήριξης των πραγματικά πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, άτομα με ειδικές ανάγκες, με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι. Προβλήματα που συχνά δεν έχουν μεγάλη ορατότητα και τα οποία αναδείξαμε και προσπαθούμε πάντα με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, στα τέλη Ιουλίου, έχουμε μια σειρά ακόμη από σημαντικά νομοθετήματα, νομοσχέδια που θα έρθουν προς συζήτηση για να γίνουν νόμοι του κράτους.

Επισημαίνω ειδικά δύο, τα οποία είμαι σίγουρος ότι σας ενδιαφέρουν κι εσάς πάρα πολύ. Σημαντικότατη παρέμβαση στην τριτοβάθμια παιδεία με έναν νόμο, ο οποίος πραγματικά θεωρώ ότι είναι ορόσημο για τα πανεπιστήμιά μας, για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την πραγματική τους ανεξαρτησία. Ένα σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα· και την μεθεπόμενη εβδομάδα ένα άλλο σχέδιο νόμου με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου, το οποίο πια είναι, κατά την άποψή μας, απαρχαιωμένο και χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων. Είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι θα δώσουμε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες. Αρκεί να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν μια γυναίκα χωρίσει εξακολουθεί να χρειάζεται τη συναίνεση του τέως συζύγου της για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δικά της μη γονιμοποιημένα ωάρια. Αυτές είναι στρεβλώσεις που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν με αυτό το σχέδιο νόμου που νομίζω ότι θα αποτελέσει μια τομή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print