Ανακοινώσεις

14 Απρ
By: Press Office 0

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed Menfi

image_print

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Καθώς πρόκειται για την πρώτη μας συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Πρόεδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, επιστρέψτε μου να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο υψηλό και δύσκολο έργο σας, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, τόσο για τη χώρα σας, όσο και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Με την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το λιβυκό κοινοβούλιο και φυσικά με το πρόσωπό σας στο αξίωμα του Προέδρου, η Λιβύη εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Θέλω να σας εκφράσω τη στήριξη της Ελλάδας προς την ηγεσία της νέας κυβέρνησης και φυσικά προς το πρόσωπό σας. Η χώρα σας θα βρει στη γείτονα Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη. Απόδειξη των προθέσεών μας αποτελεί τόσο η επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη, η οποία πιστεύω ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας, όχι μόνο πολιτικών αλλά και οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και άλλων. Αλλά και η επανασύσταση του προξενείου στην Βεγγάζη, υπάρχει άλλωστε παράδοση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, που πιστεύω ότι έχει κάθε περιθώριο να ενισχυθεί από δω και πέρα. Ήδη οι επισκέψεις του κυρίου Πρωθυπουργού στην Τρίπολη και του Υπουργού Εξωτερικών στην Βεγγάζη, καθώς βέβαια και η παρουσία σας σήμερα εδώ, κύριε Πρόεδρε, σηματοδοτούν αυτή τη νέα εποχή στη σχέση μεταξύ των χωρών μας.

Κύριε Πρόεδρε, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών που έχουν το προνόμιο να βρέχονται από την Μεσόγειο, αλλά και όλων των γειτονικών χωρών μεταξύ τους, πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα εδώ στο δίκαιο της θάλασσας και στην αρχή της καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, ενέργειες μονομερείς ή διμερείς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν έχουν θέση και αποδοκιμάζονται από τη διεθνή κοινότητα. Ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα είναι προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και την ευημερία των λαών που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου στην οποία ζούμε όλοι εμείς. Κύριε Πρόεδρε, και πάλι καλωσήρθατε.

MOHAMED MENFI (ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για την υποδοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, όπως ξέρετε. Αγαπάω αυτή τη χώρα, αγαπάω αυτή την πόλη, αγαπάω τον ελληνικό λαό. Νιώθω ότι είμαι εδώ στο σπίτι μου και είμαι πάντα χαρούμενος όταν βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι ιστορικές και χρονολογούνται εδώ και 2500 χρόνια. Υπάρχουν πέντε λιβυκές πόλεις στην ανατολική Λιβύη που έχουν χτιστεί από τους αρχαίους Έλληνες και ευχαρίστως να έρθουν και τώρα οι φίλοι μας οι Έλληνες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Πάντα πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εμείς επιδιώκουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Έχουμε ένα μεγάλο πολιτισμό, πιστεύω ότι είναι κοινός ο πολιτισμός που συνδέει αυτές τις δύο χώρες, έχουμε μεγάλη κοινή ιστορία και πρέπει να προστατεύουμε αυτή την κληρονομιά του πολιτισμού, της ιστορίας μέσω της συνεργασίας και μέσω των επαφών. Εμείς με αυτή την αλλαγή που έγινε στη Λιβύη, είμαστε αισιόδοξοι. Θέλουμε να είμαστε μια δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, η κοιτίδα της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι και η Διεθνής Κοινότητα χάρηκε με την αλλαγή που έγινε στη Λιβύη και προχωράμε έτσι, με αυτό τον τρόπο προς τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου.

Οι αρχές του Προεδρικού Συμβουλίου είναι γνωστές. Εμείς ήρθαμε για αυτές τις αλλαγές, ήρθαμε για τη δημοκρατία. Όπως είπα, θα γίνουν εκλογές στο τέλος του χρόνου και εδώ μπορούμε επίσης να συνεργαστούμε και να πάνε τα πράγματα όπως επιδιώκουμε όλοι μας.
Συζήτησα με τον κύριο Πρωθυπουργό, μου ανέφερε και ξέρουμε ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρίες εκεί, που δουλεύουν στους τομείς της ενέργειας, εμπορίου, υγείας, όμως εμείς θέλουμε να αυξάνεται αυτός ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών, να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών κοινές επιτροπές για να επισπεύσουμε την συνεργασία. Υπάρχουν αρκετές ξένες χώρες που θέλουν να έρθουν στη Λιβύη, από την Ευρώπη και αλλού, αλλά θέλουμε να δώσουμε την προτεραιότητά μας, μακάρι να έρθουν περισσότερες ελληνικές εταιρείες και να λειτουργούν, να εργασθούν στη Λιβύη.

Φυσικά θέλω να συνεργαστούμε και στο θέμα της ασφάλειας και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, γιατί είναι ένα θέμα πολύ κρίσιμο για μας. Η χώρα μας είναι ένα πέρασμα προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να βρούμε τους κανόνες και να ρυθμίσουμε και την κατάσταση όλων αυτών των ανθρώπων, για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

Επομένως χρειαζόμαστε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ΟΗΕ, τους άλλους οργανισμούς για να μπορέσει η Λιβύη να λειτουργήσει κανονικά με δημοκρατικά πλαίσια και να μπορέσουμε έτσι να προσφέρουμε σε όλους αυτούς τους τομείς αυτό που επιδιώκουμε εμείς σαν χώρα, να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που αφορά όλες τις χώρες της περιοχής.

Επιδιώκουμε να έχουμε σχέσεις σε υψηλό επίπεδο, πιστεύω επίσης ότι ό,τι αποφάσεις έχουμε πάρει ή έχουμε υπογράψει, όπως είναι η πολιτική απόφαση για διάλογο, θέλουμε όλα αυτά να τα βάλουμε στο τραπέζι. Είναι μια αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο μέλλον. Να συνεργαστούμε, να υπάρχουν κοινές επιτροπές από τις δύο χώρες για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.