Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στο “Τελλόγλειο Ίδρυμα Τέχνης” του ΑΠΘ μετά την ξενάγησή του στην έκθεση “Η Θεσσαλονίκη με τα μάτια των Αγγλογάλλων στρατιωτών της Στρατιάς της Ανατολής”

Αποτελεί για μένα, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερο ηθικό -και όχι μόνο- χρέος να συμπαρίσταμαι, έστω και υπό συμβολικούς όρους, στο έργο του «Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και τούτο διότι, όπως η ως τώρα πορεία του έχει αποδείξει, το «Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών» του ΑΠΘ επιτελεί Εθνική, κυριολεκτικώς, αποστολή.

  1. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η προκείμενη έκθεση, η οποία έχει ως τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη με τα μάτια των Αγγλογάλλων στρατιωτών της στρατιάς της Ανατολής». Κύριο θέμα της έκθεσης είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο εικαστικό -κατά κύριο λόγο- υλικό, συντιθέμενο από πάνω από 400 τεκμήρια. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και αφορούν την Θεσσαλονίκη και την περιοχή της στην διάρκεια του «Μεγάλου Πολέμου» (1915-1918).

  2. Πρόκειται για σχέδια, χάρτες, ακουαρέλες από Αγγλογάλλους στρατιώτες – καλλιτέχνες της Στρατιάς της Ανατολής, που ο πόλεμος τους έφερε, μοιραία, στην συγκεκριμένη περιοχή. Πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα προικισμένοι, αποτύπωσαν με χρώμα την συγκίνηση που δημιουργούσαν οι δύσεις στον Θερμαϊκό, η θάλασσα, τ’ απέναντι βουνά. Κύριο εφόδιό τους, υλικά που προσφέρονται για άμεση επιτόπια έκφραση, απόδοση «εκ του φυσικού»: ακουαρέλες και σχέδιο. Ηθογραφικές σκηνές, ανθρώπινοι τύποι, παραδοσιακές γειτονιές, βυζαντινές εκκλησιές, χάρτες, πανοράματα, αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και κυπαρίσσια, μιναρέδες, τα κάστρα, το Τζαμί των Δερβίσηδων, δίπλα σε θέματα της καθημερινής ζωής στο στρατόπεδο, ζωντανεύουν από τους καλλιτέχνες της Στρατιάς της Ανατολής.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω, για μιαν ακόμη φορά, το «Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών» του ΑΠΘ για τη νέα του πρωτοβουλία. Και μαζί, συγχαίρω τους λοιπούς συντελεστές της, μεταξύ των οποίων αναφέρω, φυσικά ενδεικτικώς, το «Musée de ľArmée» των Παρισίων, το Μουσείο «Pompidou», την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη και το ΕΛΙΑ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron στην Αθήνα

Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Οι δύο λαοί, άλλωστε, βρίσκονταν ανέκαθεν στο ίδιο μετερίζι στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας για ελευθερία και

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε εσάς και την σύζυγό σας καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας αντανακλά

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Η παρουσία σας εδώ επισφραγίζει κάτι πολύ σημαντικό.