Επίσκεψη στο Κέντρο Νεότητας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Κέντρο Νεότητας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή της Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά.

Το Κέντρο αυτό λειτουργεί πιλοτικά ως η πρώτη δομή νεολαίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία υποστηρίζει εφήβους της τοπικής κοινωνίας που, μεταξύ άλλων, ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή προέρχονται από περιβάλλον κακοποίησης. Το Κέντρο τους προσφέρει ασφάλεια, καθημερινή φροντίδα και ψυχαγωγία, ενισχύει την κοινωνική τους ένταξη, υποστηρίζει τις οικογένειές τους, διαμορφώνει συνθήκες υγιών δεσμών και προωθεί τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευσή τους.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού περιηγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Νεότητας από την Πρόεδρo του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Βασιλική Νάκου και συνομίλησε με τα παιδιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Είδα τον χώρο, πραγματικά ενθουσιάστηκα και νομίζω ότι θα τον αγαπάτε κι εσείς, καθώς έχει δημιουργηθεί με πολλή αγάπη και ζεστασιά. Καταλαβαίνω ότι αρκετοί έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα από τα τρυφερά σας χρόνια και ίσως αυτό σας έκανε να βλέπετε με δυσπιστία ή απαισιοδοξία το μέλλον και το περιβάλλον σας. Όμως δεν είναι έτσι. Το μέλλον μας το χτίζουμε μόνοι μας, το φτιάχνουμε οι ίδιοι στηριζόμενοι στους ανθρώπους που μπορεί να είναι δίπλα μας, να μας βοηθούν, να μας εμπνέουν. Ένας δάσκαλος, ένας φίλος, ο καθηγητής, κάποιος από το περιβάλλον μας. Και νομίζω ότι αυτό μπορείτε να κάνετε εδώ, να αξιοποιήσετε δηλαδή τις δυνατότητες που σας δίνει το Κέντρο Νεότητας να δημιουργήσετε, να αναπτύξετε όμορφους δεσμούς μεταξύ σας, να μάθετε όσα μπορείτε περισσότερα.

Η γνώση είναι δύναμη. Μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, μας παρέχει ελευθερία βούλησης και ελευθερία σκέψης. Είναι κρίμα που αυτή η, έτσι κι αλλιώς ευάλωτη σχολική χρονιά λόγω της πανδημίας, ξεκίνησε με κάποια διαλυτικά φαινόμενα που είδαμε τις τελευταίες μέρες στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου. Τα παιδιά όμως, οι νέοι που φοιτούν στα τεχνικά και στα επαγγελματικά λύκεια, παιδιά της ηλικίας σας, είναι αγωνιστές της ζωής. Θέλουν να μάθουν μια τέχνη, να εργαστούν, να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και τους εαυτούς τους. Είμαι βέβαιη ότι δεν ονειρεύονται έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από τη βία και τη μισαλλοδοξία, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν. Και αυτό είναι κάτι που θα τους το δώσει η γνώση και η μάθηση, ώστε να απομονώσουν, με τη βοήθεια των γονέων, των δασκάλων τους και της συντεταγμένης πολιτείας, ακραία, φασιστικά φαινόμενα, να απομακρυνθούν από την κουλτούρα της βίας και από όσους την υποκινούν.

Όπως είπα και πριν, και επιμένω σε αυτό, η γνώση είναι δύναμη, αυτό ισχύει για όλους. Αυτό το λέω και στο θέμα με τους πρόσφυγες: η ενσωμάτωση των ανθρώπων, η κοινωνία στην οποία πρέπει όλοι να είμαστε μαζί ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον, όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη γνώση και τη μάθηση. Για αυτό ξεκινάμε από μικροί το σχολείο και παίρνουμε το καλύτερο που μπορούμε να πάρουμε από τους δασκάλους, από τους καθηγητές μας. Αυτή είναι η δύναμη και τα εφόδια για τη ζωή.

Κοιτώντας τα πρόσωπά σας, ξέρω ότι εσείς είστε το μέλλον, σε εσάς ανήκει το μέλλον. Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντί σας, αλλά εσείς, πιστεύω, με τόλμη και αισιοδοξία μπορείτε να δημιουργήσετε όλα όσα θέλετε, να ονειρευτείτε και τελικά να φτιάξετε ένα αύριο καλύτερο για τον τόπο, να συμβάλλετε κι εσείς σε αυτό, μαζί με όλους τους άλλους νέους ανθρώπους. Σας το εύχομαι ειλικρινά. Εδώ είναι μια μικρή γωνιά στην οποία μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε αυτό, μαζί με όλα τα άλλα εφόδια που παίρνετε ο καθένας από όπου μπορεί. Είμαι βέβαιη ότι έχετε τη δυνατότητα να είστε δημιουργικοί και χαρούμενοι. Να είστε πάντα καλά. Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ σήμερα».

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση του Fred Boissonnas «Με τη σχεδία του Οδυσσέα», με φωτογραφικό υλικό από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, στην Αγιορειτική Εστία.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου, αποτελούμενη από τον Μιχάλη Τζιώρτα, τον Λευτέρη Αντωνίου, τον Θεοφάνη Ματθαίου και

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης «Δημοκρατία»

Mε χαρά εγκαινιάζω την έκθεση «Δημοκρατία», με την οποία η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στους εορτασμούς για τα πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Μια έκθεση που

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Endeavor Greece

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε την Πρόεδρο της Endeavor Greece Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, η οποία την ενημέρωσε για το έργο του οργανισμού,