Επίσκεψη στο Διδυμότειχο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας επισκέπτεται το Διδυμότειχο για τον εορτασμό της 106ης επετείου από την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό.
Ο κ. Τασούλας παρέστη στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου και του Βόρειου Έβρου, τον Μάιο του 1920 από τον Ελληνικό Στρατό, αποτελεί κορυφαία επέτειο εθνικής σημασίας.

Τα Ελευθέρια όμως του Διδυμοτείχου δεν αφορούν μόνο στο Διδυμότειχο, αφορούν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία στη δοξασμένη δεκαετία του 1910 διπλασίασε την έκτασή της χάρη στη συμμετοχή της στους Βαλκανικούς Πολέμους, χάρη στη συμμετοχή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χάρη στον διπλωματικό αντίκτυπο αυτής της συμμετοχής, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, όπως θα λέγαμε σήμερα.
Σήμερα το Διδυμότειχο γιορτάζει την ελευθερία του, 106 χρόνια μετά, παραμένοντας ακλόνητη έπαλξη κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας, απέναντι σε κάθε πρόκληση και σε κάθε απειλή.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, σήμερα, στην απελευθέρωση του Διδυμοτείχου, θα ήθελα να κάνω έναν πολύ σύντομο απολογισμό της τετραήμερης περιοδείας μου στον Έβρο. Με αφορμή την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου, ήθελα να δηλώσω την ευγνωμοσύνη μου προς το λαό του Έβρου, προς τις τοπικές, πολιτικές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές αρχές, που μου απέδειξαν ότι τα σύνορά μας φυλάσσονται με ακεραιότητα, με αποφασιστικότητα και με αισιοδοξία και να μεταφέρω προς τους ακρίτες μας του Έβρου, τη συμπαράσταση και την ευγνωμοσύνη της πολιτείας».

Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας, μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου όπου συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό. Παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

Αμέσως μετά ο κ. Τασούλας συναντήθηκε με τον Σοφολογιώτατο Μουφτή Διδυμοτείχου Εμίν Σερίφ στην Μουφτεία Διδυμοτείχου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2026, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο κ. Σερίφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αρμοδιότητές του και για το έργο της Μουφτείας.

Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας επισκέφθηκε το υπό αποκατάσταση Τέμενος Βαγιαζήτ, όπου τον υποδέχθηκαν και τον ξενάγησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου και η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου.
Τέλος, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου («Σουρπ Κεβόρκ»), όπου τον υποδέχθηκε ο ιερέας Ντανιέλ Καλογιάν και πιστοί της εκκλησίας, ενώ πριν αναχωρήσει από τον Έβρο παρακάθησε σε γεύμα παρατιθέμενο προς τιμήν του από τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις συναντήσεις του στο Διδυμότειχο.

 

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Έπαρση της σημαίας στο Επιτηρητικό Φυλάκιο «5» Έβρου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας παρέστη στην έπαρση της Σημαίας σήμερα το πρωί στο Επιτηρητικό Φυλάκιο «5» Νέας Βύσσας Έβρου, όπου και διανυκτέρευσε

Επίσκεψη στα Μαράσια, στην Ορεστιάδα και στη Νέα Βύσσα Έβρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας επισκέφθηκε τα ακριτικά Μαράσια, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΧVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Διδυμοτείχου, Υποστράτηγος Παντελεήμων Βασιλειάδης.

Αντιφώνηση κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Διοικητής της ΧΙΙης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «Έβρος»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας χτες, απόγευμα  Παρασκευής 15 Μαΐου 2026, μετέβη στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Αλεξανδρούπολης, όπου ο Διοικητής της ΧΙΙης Μηχανοκίνητης