Επίσκεψη στη Σόφια για τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέπτεται τη Σόφια, προσκεκλημένη του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev, για τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Radev και ακολούθησαν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου για την αποδοχή της πρόσκλησης και τόνισε ότι το εγχείρημα της Συνόδου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήρες χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της ασφάλειας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Πρωτοβουλία των Τριών θαλασσών και υπογράμμισε ότι μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας. Επεσήμανε ακόμα ότι η συμμετοχή της χώρας μας προσφέρει στην Πρωτοβουλία τη δυνατότητα της διεύρυνσης προς το Νότο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βουλγαρία Δημήτριος Χρονόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας Πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη Συνεδρία των Προέδρων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται στο πλαίσιο της Συνόδου των Τριών Θαλασσών.
Στην παρέμβασή της η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε τα εξής:

Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Radev για την πρόσκλησή του να συμμετάσχω στη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, που λαμβάνει χώρα στη Σόφια.

Βρίσκομαι εδώ σήμερα, για να συζητήσω μαζί σας σχετικά με τη δυναμική της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Πρόκειται για μια πολιτική πλατφόρμα με ολοένα αυξανόμενη σημασία, η οποία προωθεί την περιφερειακή στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ που ανήκουν στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη και η οποία έχει δημιουργηθεί για να ανταποκρίνεται στις κοινές τους ανάγκες.

Δεν είναι μυστικό ότι η ποιότητα και η πυκνότητα των υποδομών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπολείπεται αυτών της Δυτικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ξεκίνησε ως μια άτυπη πλατφόρμα μεταξύ Προέδρων που αποσκοπεί στο να προωθήσει τον διάλογο και να ενισχύσει τους δεσμούς του άξονα Βορρά-Νότου μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο να φέρει την ενέργεια, τις μεταφορές και την ψηφιακή συνδεσιμότητα στα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ προωθώντας τη συνοχή εντός της ΕΕ. Έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να λειτουργεί σε συνέργεια και συμπληρωματικά ως προς τις πολιτικές της ΕΕ και τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη κρίσιμων έργων υποδομών.

Μέσω αυτού του περιφερειακού σχήματος συνεργασίας, τα μέλη του έχουν ως πρόθεση να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα, καθώς και αυτά της ΕΕ, αναβαθμίζοντας ζωτικής σημασίας διασυνοριακές συνδέσεις υποδομών.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής. Κύριος στόχος μας παραμένει η διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των διαδρομών με την προώθηση συνεργειών, δίνοντας ισχυρή έμφαση στην παροχή φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μου υποστηρίζει με σθένος την πραγματοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», ένα στρατηγικά συμπεριληπτικό σχέδιο, ένα δίκτυο ήδη υπαρχόντων και προτεινόμενων έργων υποδομών για το φυσικό αέριο που εκτείνεται από το Αιγαίο στη Βαλτική και διαθέτει σπουδαία περιφερειακή σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η προώθηση των μεταφορικών δικτύων είναι επίσης ένας στρατηγικός στόχος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει ισχυρό συμφέρον στην ενδυνάμωση του άξονα Βορρά-Νότου. Επιπρόσθετα, πιστεύουμε ότι τα λιμάνια μας και το υπάρχον μεταφορικό δίκτυο μπορεί να προσθέσουν αξία στον πυλώνα των μεταφορών της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Η προώθηση της διασυνδεσιμότητας εντός της περιοχής θα διευκολύνει την κοινωνική και οικονομική ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η κρίση της COVID-19 ανέδειξε τη σημασία των τεχνολογιών ψηφιακού μετασχηματισμού για τις οικονομίες μας και τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης επιτάχυνσης της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης. Ενώ ορισμένες χώρες της Ευρώπης έχουν πραγματοποιήσει σπουδαία «ψηφιακά άλματα» κατά τη διάρκεια της κρίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι υπόλοιποι δεν θα μείνουν πίσω.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πρόοδο στην ψηφιοποίηση, προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να τονώσουμε την οικονομική ανάκαμψη και να υλοποιήσουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αν επενδύσουμε σωστά, η Ευρώπη θα βγει από την πανδημία πιο ισχυρή και περισσότερο ευημερούσα.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη βιώσιμη μετάβαση, στρατηγικοί στόχοι και οι δύο της ΕΕ, έχουν προεξέχουσα θέση στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα συμμετέχοντα κράτη θα χρησιμοποιήσουν τις παραμέτρους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα τις συμπληρώσουν περαιτέρω με τα δικά τους σχέδια κοινού συμφέροντος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως να ακολουθήσει το μονοπάτι του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το σύνολο των 175 μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που προβλέπει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα κάνει την Ελλάδα να αναδυθεί ισχυρότερη, ανθεκτικότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον. Το Σχέδιο της Ελλάδας αφιερώνει 37,5% στην υποστήριξη των πράσινων στόχων και 23% στην ψηφιοποίηση. Επιπλέον, η κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα αποτελεί κεντρικό στόχο του Σχεδίου.

Αγαπητοί φίλοι, η Ελλάδα βρίσκεται στmtzavaraα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης και της ΕΕ. Η γεωγραφική θέση της χώρας μου, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αναδεικνύει τη δυνατότητά της να διαδραματίσει έναν διαπεριφερειακό ρόλο στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα στην περίοδο μετά την πανδημία θέλει να πραγματώσει τις προοπτικές της ως χώρα κόμβος για τη διακίνηση εμπορευμάτων, τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ενέργεια. Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών προσφέρει στην Ελλάδα μια πρόσθετη πλατφόρμα συνεργασίας με τους εταίρους της.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Radev, «η ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, καθώς σημαντικές ενεργειακές, μεταφορικές και ψηφιακές διαδρομές τέμνουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα». «Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών θα πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό των λιμανιών και των τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα».

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print