«Οι Έλληνες της Αιγύπτου έχουν την δική τους μακρά, σημαντική και συγκινητική ιστορία, καθώς μεγαλούργησαν σε όλους τους τομείς: εμπόριο, τέχνες, γράμματα, επιστήμες. Πάνω απ’ όλα, όμως, ξεχώρισαν γιατί ούτε μια στιγμή δεν λησμόνησαν την πατρίδα.
Σήμερα, κάθε Έλληνας γνωρίζει και θυμάται με ευγνωμοσύνη τα ονόματα μεγάλων ευεργετών και δωρητών, όχι μόνο της Ελληνικής Κοινότητας της Αιγύπτου, αλλά και όλης της Ελλάδας: Αβέρωφ, Μπενάκης, Χωρέμης, Δέλτα, Τοσίτσας, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα.
Οι Έλληνες συνάντησαν στην φιλόξενη γη της Αιγύπτου τη δυνατότητα της οικονομικής ευημερίας, αλλά και της πνευματικής και κοινωνικής δράσης, δημιουργώντας μία από τις πλέον δυναμικές παροικίες.
Έχουμε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ομογένεια και ο Ελληνισμός της Αιγύπτου ειδικότερα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει ο Ελληνισμός ζωντανός και ακμαίος στην Αίγυπτο και θα βοηθήσει την Ομογένεια να εξακολουθήσει να δίνει το ‘’παρών’’ σε αυτή την κοντινή και φιλική γωνιά της Μεσογείου.-
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ»



