Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Συνέλευση της 7ης Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

«Ισότητα, διαφορετικότητα και συμπερίληψη: Το νερό μας ενώνει»

 

Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι στη Συνέλευση, η οποία υπογραμμίζει τον ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την αξία του νερού για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δύο ζητήματα που συνδέονται στενά μεταξύ τους και τα οποία με απασχολούν έντονα.

Το νερό είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης και είναι η κατεξοχήν κινητήρια δύναμη του πολιτισμού. Προέρχομαι από μία χώρα, όπου οι λίμνες, τα ποτάμια και η θάλασσα αποτελούν μια σημαντική πηγή ζωτικότητας. Το νερό και η θαλάσσια κληρονομιά έχουν διαμορφώσει αποφασιστικά την ελληνική ταυτότητα, τις παραδόσεις και τα αφηγήματα, καθώς και το παρόν και το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου – την κοινή ζώσα ιστορία μας.

Ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και διασταυρούμενων μεταβάσεων: οικολογικής, τεχνολογικής, δημογραφικής, όλες εκ των οποίων συμβάλλουν στον γόρδιο δεσμό των παγκόσμιων προκλήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το νερό είναι απαραίτητο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και καθίσταται κορυφαία προτεραιότητα.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι για καιρό οι γυναίκες είναι μια υποεκπροσωπούμενη μειονότητα σε διάφορους τομείς, ιδίως στον επιστημονικό. Ευτυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η παρουσία γυναικών στο ερευνητικό και πανεπιστημιακό πεδίο αποτελεί ένδειξη αισιοδοξίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Έκθεση για τις επιστήμες της ΟΥΝΕΣΚΟ του 2021, οι γυναίκες ερευνήτριες παραμένουν μία μειοψηφία του ενός τρίτου περίπου του συνόλου παγκοσμίως των ερευνητών και πολύ λίγες εξ αυτών κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Ο δρόμος για τη Βιωσιμότητα και η προστασία μας έναντι της απειλής της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης πόρων επιβάλλουν μια στέρεη επιστημονική βάση με την ισχυρή παρουσία των γυναικών.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις.

Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις σημαντικές διαβουλεύσεις σας σήμερα – και σε κάθε άλλη ευκαιρία.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Στην έναρξη του Συνεδρίου «Quo Vadis AI Act»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην έναρξη του Συνεδρίου «Quo Vadis AI Act», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την

Επίσκεψη στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου για την 200ή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού. Η