Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022

Με χαρά εγκαινιάζω την πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή. Έκθεση που διοργανώνεται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το οποίο έχει πρωτοστατήσει, με την πολυσχιδή και επί δεκαετίες ανελλιπή δράση του, στην περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση. Έχοντας συνειδητοποιήσει πολύ νωρίς ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο πλέον κρίσιμος από περιβαλλοντικής πλευράς και ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο μετά το οποίο, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε ήδη από το 1997 ο Γάλλος στοχαστής Εντγκάρ Μορέν, δεν θα υπάρχει επιστροφή, το Μουσείο εργάζεται για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης κυρίως στους νέους, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει: από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη διόγκωση του αστικού περιβάλλοντος, την ερημοποίηση των εδαφών εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους από τον άνθρωπο, τη συρρίκνωση των δασών και τη δραματικά μειούμενη βιοποικιλότητα. Κινδυνεύει δηλαδή ιδίως από την ανθρώπινη αλαζονεία και απληστία. Η αισθητική υποβάθμισή του έρχεται ως θλιβερό παρεπόμενο.

Και δυστυχώς δεν αναφερόμαστε πια στο απώτερο ή κοντινό μέλλον, αλλά στο παρόν. Χθες μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα έχει αυξηθεί με πολύ υψηλότερο ρυθμό τα τελευταία 20 χρόνια σε σύγκριση με ολόκληρο τον 20ό αιώνα, επιβεβαιώνοντας έτσι τα απειλητικότερα σενάρια για την πορεία της κλιματικής αλλαγής. Όπως γλαφυρά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην εναρκτήρια ομιλία του στη πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, «είμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην κλιματική κόλαση». Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής δεν απειλούν με ριζική ανατροπή μόνο το οικονομικό μας μοντέλο, αλλά και τους ίδιους τους όρους της κοινωνικής μας συμβίωσης.

Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να χαρακτηρίσουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – που έχει ήδη λάβει τη μορφή κλιματικής κρίσης – ως τη σπουδαιότερη πρόκληση των καιρών μας. Η ανάγκη άμεσης αφύπνισης και εγρήγορσης όλων, κρατών, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, αλλά πρωτίστως της κοινωνίας των πολιτών, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, και ανάληψης αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, είναι επιτακτική. Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Μουσείου Φαλή Βογιατζάκη, η αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας είναι μονόδρομος και η αντίδραση από τη βάση είναι αυτή που θα αναγκάσει και τις ηγεσίες να κινηθούν προς στη σωστή κατεύθυνση.

Η ευθύνη που φέρει η δική μας γενιά είναι μεγάλη. Η ελπίδα όμως βρίσκεται στις επόμενες, που θα κληθούν να βιώσουν τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πρέπει επομένως να βοηθήσουμε τους νέους και τις νέες να διαμορφώσουν, μέσω μιας ολιστικής αντίληψης του φαινομένου, περιβαλλοντική συνείδηση βασισμένη στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να την εφαρμόσουν στην πράξη.

Για τους λόγους αυτούς, έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον όλων μας η πολύχρονη προσπάθεια του Μουσείου να ευαισθητοποιήσει ενημερώνοντας και να εκπαιδεύσει ευαισθητοποιώντας την κοινωνία. Και τώρα, με την έκθεση αυτή, να στοχεύσει στους νέους, να τους συνενώσει σε έναν κοινό σκοπό και να τους κινητοποιήσει, ώστε να αναλάβουν δράση.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές της έκθεσης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία. Την έχουμε πράγματι ανάγκη!

 

Μοιραστείτε το Άρθρο: