Χαιρετισμός στην τελετή ορκωμοσίας και επίδοσης διπλωμάτων σπουδών νέων Ακολούθων Πρεσβείας του Υπουργείου Εξωτερικών

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή επίδοσης διπλωμάτων σπουδών Ακολούθων Πρεσβείας της ΚΕ’ Σειράς και στην τελετή ορκωμοσίας και επίδοσης διπλωμάτων σπουδών σε υποψήφιους Ακολούθους Πρεσβείας της ΚΣΤ’ Σειράς του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Νέοι και νέες ακόλουθοι Πρεσβείας,

Με τη σημερινή ορκωμοσία σας, ξεκινά η αποστολή σας στην υπηρεσία της χώρας.

Το ταξίδι που σας περιμένει δεν είναι μόνο γεμάτο άοκνες προσπάθειες και ποικίλες εμπειρίες, δρόμος “γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις”. Είναι πρωτίστως μια επαγγελματική πορεία που θα περιστρέφεται γύρω από την πατρίδα και θα επηρεάζει όλη σας τη ζωή. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονείτε ότι θα αποτελείτε την εικόνα της Ελλάδας σε όλες σας τις δραστηριότητες. Βάρος πολλές φορές δυσβάσταχτο, αλλά αναγκαίο τίμημα προκειμένου η χώρα μας να έχει την εκπροσώπηση που της αξίζει.

Ο πόλεμος που μαίνεται ακόμα στην Ευρώπη, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μας θυμίζει τι πραγματικά διακυβεύεται όταν αποτυγχάνουν οι διπλωματικές προσπάθειες στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν είναι μόνο η προστασία της ειρήνης, αλλά και της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Αγαθά που θεωρούμε κάποιες φορές αυτονόητα και δεδομένα και που όταν χάνονται, εκτιμούμε πραγματικά την αξία τους.

Η αξιοσύνη και το θάρρος των Ελλήνων διπλωματών που δεν υποστέλλουν τη σημαία απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, όπως συνέβη στη Μαριούπολη, αποτελεί το παράδειγμα που η ελληνική κοινωνία περιμένει από όλους σας να ακολουθήσετε. Είμαι βέβαιη ότι θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια να αποδειχθείτε αντάξιοί του.

Εύχομαι καλή σταδιοδρομία σε όλους».