Χαιρετισμός στην τελετή ορκωμοσίας και απονομής διπλωμάτων σπουδών της ΚΖ’ Σειράς υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας και απένειμε τα διπλώματα σπουδών στους υποψήφιους Ακολούθους Πρεσβείας της ΚΖ’ Σειράς, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Αγαπητοί νέοι και νέες Ακόλουθοι Πρεσβείας,

Στη ζωή όλων μας υπάρχουν μέρες που μας μένουν αξέχαστες. Μια τέτοια μέρα είναι για σας η σημερινή. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας.

Με την ορκωμοσία σας, ξεκινάτε ένα ενδιαφέρον επαγγελματικό ταξίδι. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι το δεύτερο σπίτι σας, η δεύτερη οικογένειά σας. Θα αναλάβετε θέσεις ευθύνης, θα έχετε την τιμή να υπηρετείτε την πατρίδα μας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί, διαχρονικά, πολιτική αρχών, που εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Χρέος σας είναι να υπερασπίζεσθε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα τις αξίες αυτές.

Στο σημερινό, ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου γινόμαστε μάρτυρες της αναίτιας και απρόκλητης παραβίασης της εθνικής και της εδαφικής κυριαρχίας κρατών από αναθεωρητικές δυνάμεις, η διεθνής νομιμότητα πρέπει να συνιστά την πάγια βάση μας στην επιδίωξη της ασφάλειας και της ειρήνης.

Μην σταματήσετε ποτέ την επιμόρφωσή σας, τον εμπλουτισμό των γνώσεών σας και την αναβάθμιση των ικανοτήτων σας, ώστε να μπορείτε, με επιτυχία, να προάγετε τις εθνικές μας θέσεις όπου και αν βρίσκεστε.

Στη διάρκεια της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας, θα ζήσετε άλλωστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσετε εξέχουσες προσωπικότητες, ηγέτες, πολιτικούς, διπλωμάτες, ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών. Καθήκον σας είναι να επιτυγχάνετε, κάθε φορά, την αποτελεσματική υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων.

Εύχομαι καλή σταδιοδρομία σε όλους».

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τα 57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία μας. Διέκοψε βίαια τη δημοκρατική πορεία της χώρας, καταλύοντας βάναυσα ελευθερίες