Ανακοινώσεις

24 Φεβ
By: Press Office 0

Χαιρετισμός στη διαδικτυακή ημερίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

image_print

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στη διαδικτυακή ημερίδα «Η προστασία των ευάλωτων ομάδων στη διαχείριση των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού»

Η υγειονομική κρίση που εξακολουθούμε να βιώνουμε δεν αφορά μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία· δεν αφορά μόνο τις εμφανείς επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης νόσησης αλλά και τις αφανείς, που μπορούν να γίνουν εξίσου βασανιστικές. Μπροστά σε μια πραγματικότητα που συνδυάζει τις αναπόφευκτες συνθήκες του εγκλεισμού με την οικονομική ανασφάλεια και κυρίως με τη συρρίκνωση του ορίζοντα των προσδοκιών πολλών συμπολιτών μας, αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι. Αφήνουμε να κυριαρχήσουν στον ψυχικό μας βίο αισθήματα αδιεξόδου και απόγνωσης, αισθήματα τα οποία, στη συνέχεια, εκβάλλουν στον κοινωνικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη συνοχή της κοινότητας ή της οικογένειας. Με αποτέλεσμα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιητικές συμπεριφορές, διαμάχες μεταξύ κοινωνικών ομάδων, αυξημένη επιθετικότητα ή εγκληματικότητα.

Από αυτή την κατάσταση πληττόμαστε, λίγο ως πολύ, όλοι μας. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο, ωστόσο, είναι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας: τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες. Τα παιδιά και οι έφηβοι. Τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. Και βέβαια, όσοι ήδη πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, οι οποίες οξύνονται σε περιβάλλον ανασφάλειας και απομόνωσης. Θεωρώ, λοιπόν, άκρως σημαντική την ημερίδα που οργανώνει σήμερα ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με θέμα την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας. Από την ίδρυσή του, πριν από εκατόν πενήντα περίπου χρόνια, ο Ερυθρός Σταυρός εργάζεται συστηματικά για την ανακούφιση «όσων περισσοτέρων ανθρώπων μπορεί», ακολουθώντας το πρόταγμα του Ερρίκου Ντυνάν. Οι υψηλές ανθρωπιστικές αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε ο Ερυθρός Σταυρός, η ιστορία του, ιστορία ακάματης προσφοράς σε όλον τον κόσμο και σε όλα τα πεδία που είναι σε θέση να συνεισφέρει, οι τιτάνιες προσπάθειές του για την καταπράυνση του ανθρώπινου πόνου, η σοβαρότητα και το αίσθημα καθήκοντος όσων αγωνίζονται μέσα από τις τάξεις του, αποτελούν εγγύηση όχι μόνο για την επιτυχία της σημερινής ημερίδας, αλλά και για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων της στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής λειτουργίας. Εύχομαι με δύναμη και αντοχή να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό, που τόσο χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας.