Χαιρετισμός στη δεξίωση για τα μέλη της ΑΗΕΡΑ και της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέθεσε δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου προς τιμήν των μελών της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (AHEPA) και της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Στην κυρία Σακελλαροπούλου απονεμήθηκε το βραβείο «AHEPA Socrates Award» από τον Πρόεδρο της οργάνωσης George Horiates. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε η κυρία Σακελλαροπούλου:

Κύριε Πρόεδρε της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού,
Κύριε Πρόεδρε της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης,
Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο εκλεκτά μέλη του Απόδημου Ελληνισμού που διαπρέπουν ως μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, αλλά και ως μέλη της γνωστής σε όλους μας AHEPA. Η παρουσία σας εδώ αποτελεί τιμή και για μένα προσωπικά, καθώς εκπροσωπείτε τους αναρίθμητους Έλληνες του εξωτερικού που μας κάνουν περήφανους για την πρόοδο, τη στάση ζωής και την προσφορά τους, τόσο στις χώρες που ζουν και διακρίνονται όσο και στη μητέρα πατρίδα, την οποία ποτέ δεν ξεχνούν.

Πριν από τρεις ημέρες, σε αυτόν εδώ τον χώρο γιορτάσαμε τα 47 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Τιμήσαμε τους αγώνες όλων των Ελλήνων για το ύψιστο αγαθό της Δημοκρατίας, που αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας των πολιτών. Μεταξύ των προσκεκλημένων, ξεχωριστή θέση είχαν και αυτή τη χρονιά οι εκπρόσωποι του υγειονομικού τομέα, οι οποίοι, εδώ και πολύ καιρό δίνουν πρωτοφανή μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η πανδημία, δυστυχώς, συνεχίζει να πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο μαζικός εμβολιασμός είναι το πιο ισχυρό μας όπλο, καθώς θωρακίζει αποτελεσματικά τις κοινωνίες μας ώστε να μην βιώσουμε πάλι ζοφερές καταστάσεις, αλλά να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα στην κανονικότητα.

Φίλες και φίλοι,

Το 2021 είναι ιδιαιτέρως συμβολικό για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, όπου και εάν βρίσκονται, καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού μας Αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού. Η χρονιά αυτή είναι για όλους μας πηγή δύναμης από το όραμα εκείνων που αφιερώθηκαν στον ιερό σκοπό της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Είναι όμως και ευκαιρία περισυλλογής και αναστοχασμού των λαθών και των χαμένων ευκαιριών των δύο αυτών αιώνων, ώστε να μην επαναληφθούν. Το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των καιρών μας, οφείλεται και σε όλους εκείνους που ποτέ δεν πρόταξαν το εφήμερο και προσωπικό συμφέρον πάνω από το κοινωνικό και το εθνικό.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από την ίδρυση της AHEPA. Από τότε γιγαντώθηκε και έγινε παράδειγμα προς μίμηση, τόσο μέσα στην αμερικανική κοινωνία, όσο και πέρα από αυτή, με αξιοσημείωτη κοινωνική προσφορά με έργα πνοής, χωρίς ποτέ να ξεχάσει τη μητέρα πατρίδα.

Είμαι βέβαιη ότι και εσείς, τα μέλη της ΠΑΔΕΕ, με την ίδια αφοσίωση ως τώρα θα συνεχίσετε να εκπληρώνετε τους στόχους της ενδυνάμωσης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και τους εκπροσώπους της, για την προώθηση των δίκαιων εθνικών μας θέσεων και στόχων. Μεριμνώντας, παράλληλα, για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και ελπίζω το επόμενο διάστημα να μπορέσω να σας επισκεφθώ στις χώρες που ζείτε και δημιουργείτε, ώστε να θαυμάσω και από κοντά τα έργα των Απόδημων Ελλήνων.

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print