Χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης “Η επάνοδος της Δημοκρατίας, 24 Ιουλίου 1974”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, στο Θησείο, και εγκαινίασε την έκθεση του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα με τίτλο «Η επάνοδος της Δημοκρατίας, 24 Ιουλίου 1974». Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. Συγκίνηση, γιατί το επιλεγμένο υλικό που παρουσιάζεται σήμερα εδώ, αποσπασμένο από τις χιλιάδες φωτογραφίες που τράβηξε ο μοναδικός αυτός φωτορεπόρτερ στη σαραντάχρονη διαδρομή του, αποτυπώνει κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Κάθε φωτογραφία του κι ένα τεκμήριο, κάθε στιγμιότυπο κι ένα αποδεικτικό στοιχείο που φωτίζει, εξηγεί, συγκινεί και ευαισθητοποιεί τον θεατή απέναντι στις ποικίλες όψεις και πτυχές της πολυκύμαντης πορείας μας προς τη δημοκρατία. Ξεκινώντας από το 1963 και φτάνοντας στο 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι φωτογραφίες αυτές συνιστούν έναν «καθρέφτη με μνήμη», για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός θεωρητικού της φωτογραφίας. Είναι ικανές να φέρουν την ιστορία κατευθείαν μπροστά στα μάτια των ανθρώπων που δεν συμμετείχαν σ’ αυτήν, με τρομερή αφυπνιστική δύναμη. Και ταυτόχρονα να κεντρίσουν τη μνήμη όσων έζησαν τις στιγμές που αιχμαλώτισε ο φωτογραφικός φακός, ωθώντας τους να εντάξουν το υποκειμενικό τους βίωμα στη μακρά ιστορική αφήγηση μιας κρίσιμης δεκαετίας.

Οι φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα εγκαθιστούν το παρελθόν στο παρόν μας. Η ιστορική τους δύναμη βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαμεσολαβούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, παρότι ο αντίκτυπός του είναι ακόμη αισθητός στις μέρες μας. Έναν κόσμο στον οποίο πολλοί από μας μετείχαμε. Ο θεατής τις παρατηρεί και είναι σαν να βλέπει αυτόν τον κόσμο μέσα από ένα παράθυρο με θέα στο παρελθόν. Είναι τόσο εύγλωττες, πάλλονται από τόση ζωή, ώστε δεν υπάρχει ανάγκη μετάφρασης. Αρκεί μια λεζάντα, για να τις τοποθετήσει απλώς στον χρόνο. Και αν αντικείμενο της ιστορίας είναι να περισυλλέξει και να συνδέσει το σύνολο της ανθρώπινης εμπειρίας, να αναγνωρίσει λεπτομέρειες που ενδεχομένως τη στιγμή της γέννησής τους φαίνονταν ασήμαντες ή τετριμμένες, να προσδώσει συνέχεια και συνοχή στα γεγονότα, οι φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο αυτής της διαδικασίας.

Τον ευχαριστούμε για το πάθος του, για την αφοσίωσή του. Για την ακατάβλητη αντοχή του όταν ταξίδευε σε όλες τις διακεκαυμένες ζώνες του κόσμου κουβαλώντας έναν ολόκληρο σκοτεινό θάλαμο στην πλάτη. Για την ακάματη διαθεσιμότητά του όταν έσπευδε πρώτος να φωτογραφίσει την είδηση, είτε αυτή ήταν διαδήλωση, είτε δίκη, είτε εκτοπισμός, είτε σύγκρουση με την αστυνομία στη διάρκεια της χούντας. Για το θάρρος που επέδειξε μένοντας επί πέντε ώρες στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη φωτογραφίζοντας καρέ καρέ τις στιγμές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως την δραματική εισβολή του τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Οι φωτογραφίες του αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά στη συλλογική μας μνήμη».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη σε διπλανή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου και ξεναγήθηκε στην ψηφιακή έκθεση «Συρία δε, Μουσών εργαστήριον» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, από την Διευθύντρια του Κέντρου και επιμελήτρια της έκθεσης Φλώρα Καραγιάννη. Εκεί, η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με πρόσφυγες από τη Συρία, της ομάδας «Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία ΓΕΦΥΡΕΣ», που βρίσκονταν στον χώρο.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τα 57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία μας. Διέκοψε βίαια τη δημοκρατική πορεία της χώρας, καταλύοντας βάναυσα ελευθερίες