Χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Εθνικό – Ιστορικό Μουσείο, προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21», που διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η έκθεση υποστηρίζεται από την «Πρωτοβουλία 1821-2021». Το Εθνικό – Ιστορικό Μουσείο είναι ο τιμώμενος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) μουσειακός οργανισμός, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η Πρόεδρος του ΔΣ της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος Φανή Μαλλούχου-Τουφάνο και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΙΕΕΕ Θεμιστοκλής Κοντογούρης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε η κυρία Σακελλαροπούλου:

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας, με τον ευρηματικό και ιδιαίτερα συμβολικό τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21». Η ευρηματικότητα του τίτλου συνίσταται στην ευφυή σύνδεση των λέξεων επανάσταση και ανασύσταση· και ο συμβολισμός του βρίσκεται στο υπόρρητο κάλεσμά του προς όλους μας, μέσα από την ανασύσταση και την ανασύνθεση των αθέατων πλευρών της Επανάστασης και την πολυδιάστατη προσέγγιση του αγώνα για την ανεξαρτησία μας, να κατανοήσουμε σε βάθος την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας η οποία οδήγησε στην εθνική μας ανασυγκρότηση, και να την αντιμετωπίσουμε σαν ευκαιρία για να στοχαστούμε τις προκλήσεις του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντός μας.

Ο ίδιος ο χώρος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στο πρώτο μέγαρο όπου στεγάστηκε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως και ο χαρακτήρας των εκθεμάτων του, καλούν σε περίσκεψη και αναστοχασμό. Καθώς το Μουσείο ιδρύθηκε στον απόηχο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με πρώτα εκθέματά του τα κειμήλια που παραχώρησαν οι οικογένειες των αγωνιστών και καθώς στη συνέχεια οι συλλογές του εμπλουτίζονταν με νεότερο υλικό παρακολουθώντας την εθνική διαδρομή ως τη σύγχρονη εποχή, αποτελεί μια κιβωτό αυτογνωσίας. Διαφυλάσσει την ιστορική μας μνήμη, τεκμηριώνει την εθνική μας υπερηφάνεια, βαθαίνει την αυτοσυνειδησία μας.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι ένα σύγχρονο μουσείο το οποίο, όπως αποδεικνύει και η τεχνολογική διάσταση της παρούσας έκθεσης, επανεφευρίσκεται συνεχώς, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο διαδραστικό, πιο ευέλικτο, πιο ανοικτό στην κοινότητα. Με άλλα λόγια, να αποτελέσει έναν πολιτιστικό κόμβο όπου η δημιουργικότητα θα συνδυάζεται με τη γνώση και οι παραδοσιακές μέθοδοι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες θα ανανεώνονται και θα προσαρμόζονται ευέλικτα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Η έκθεση «Επανασύσταση 21» επεκτείνει το εύρος των πληροφοριών που προσφέρονται για την παρουσίαση των συλλογών και επιτρέπει όχι μόνο μια πολυπρισματική θέαση των αντικειμένων αλλά και πολλαπλές ερμηνείες τους. Ιστορική, γεωγραφική, κοινωνιολογική, αισθητική γνώση και τεχνολογία συνδέονται, παρέχοντας μια διαφορετική, πολλαπλά ερεθιστική μουσειακή εμπειρία. Το ότι σήμερα, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τιμάται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, είναι μια αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου του.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές της έκθεσης και να ευχηθώ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο να συνεχίσει την γόνιμη διαδρομή του μέσα στον χρόνο και τον χώρο του ελληνισμού.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

«Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη βάρβαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνεχίζεται η κατοχή του ενός τρίτου και

Επίσκεψη στη Δήλο και στη Μύκονο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο Αρχαιολογικό

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης «Τομή ‘74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία»

Με χαρά εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση «Τομή ’74, από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», που συνδιοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος