Χαιρετισμός για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Ικάρων

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της:

«Με χαρά απευθύνομαι σήμερα στους αποφοίτους της Σχολής Ικάρων, εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς, που παρευρίσκονται στην επετειακή εσπερίδα για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της.

Εκπροσωπείτε μια από τις πρώτες στρατιωτικές σχολές αεροπορίας στον κόσμο, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος από πολύ νωρίς διείδε τον ρόλο που θα διαδραμάτιζε το αεροπλάνο στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Μερικούς μήνες μετά την τελετή παραλαβής των στρατιωτικών αεροσκαφών τύπου Henry Farman από τη Γαλλία τον Μάιο του 1912, με δική του εντολή, θα λάβουν χώρα αναγνωριστικές αποστολές και μικρής έκτασης βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, με πιλότους όμως εμπειροπόλεμους αξιωματικούς του στρατού ξηράς και του ναυτικού. Γι’ αυτό, με την επάνοδο του στην πρωθυπουργία το 1928, ο Βενιζέλος θα δρομολογήσει τη δημιουργία σχολής αεροπορίας στα πρότυπα της γαλλικής και της βρετανικής, ώστε το νέο όπλο να επανδρωθεί με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οι ένδεκα Ίκαροι, που θα εισαχθούν στις 2 Δεκεμβρίου του 1931 στη νεοσυσταθείσα σχολή, θα έχουν ως εκπαιδευτή τους τον πρώτο Έλληνα ιπτάμενο, τον θρυλικό υπολοχαγό Δημήτρη Καμπέρο, και θα αποφοιτήσουν το 1934, για να αποτελέσουν τη «μαγιά» εκείνης της μεγάλης γενιάς που αντιμετώπισε στους αιθέρες δύο από τις πλέον ισχυρές και έμπειρες αεροπορίες στον κόσμο, την ιταλική και την γερμανική.

Ποιον να πρωτομνημονεύσουμε από τους ηρωικούς πιλότους της περιόδου 1940 – 1945 που δόξασαν τα ελληνικά φτερά σε αεροπορικές αποστολές και αερομαχίες; Τον Μαρίνο Μητραλέξη, τον Σωτήρη Σκάντζικα, τον Ελευθέριο Αθανασάκη; Δίκαια απέσπασαν τον θαυμασμό εχθρών και φίλων, έγκριτων ιστορικών και ερευνητών. Το παράδειγμα και την αυτοθυσία τους θα μιμηθούν και οι εκπαιδευμένοι πιλότοι μας στις ΗΠΑ, που τη δεκαετία του ’50 θα κληθούν να συνεργασθούν με τις συμμαχικές δυνάμεις στον πόλεμο της Κορέας.

Η ιστορία όμως, τα μεταπολιτευτικά χρόνια, επεφύλαξε στην αεροπορία μας την πιο ιερή αποστολή: την αποτροπή κάθε εχθρικής επιβουλής πάνω από το Αιγαίο, την αποτελεσματική προάσπιση του εθνικού εναέριου χώρου. Σε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο έχασαν τη ζωή τους εκλεκτά στελέχη του σώματος, όπως οι υποσμηναγοί Νίκος Σιαλμάς και Κώστας Ηλιάκης που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Η αφοσίωσή τους στην πατρίδα μας εμπνέει, τους θυμόμαστε και τους ευγνωμονούμε. Όπως ευγνωμονούμε και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία διασφαλίζουν καθημερινά την ακεραιότητα των συνόρων μας και την εθνική μας κυριαρχία.

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι και οι πεσόντες ιπτάμενοι στο μέτωπο των πυρκαγιών, όπως οι ευσυνείδητοι χειριστές των Καναντέρ, που διακρίθηκαν στο δύσκολο έργο της αεροπυρόσβεσης προστατεύοντας τις ζωές και τις περιουσίες όλων μας, μαζί και τον δασικό πλούτο της χώρας. Οι εικόνες των πυροσβεστικών αεροσκαφών που περνούν παράτολμα μέσα από τις θηριώδεις φλόγες για να εκτελέσουν την αποστολή τους, όπως πρόσφατα στην Αττική, την Εύβοια και σε άλλα μέρη, συγκινούν και συνεγείρουν όλους τους Έλληνες.

Σήμερα η Σχολή Ικάρων, ως παραγωγική σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων, προσφέρει στις νέες και τους νέους μας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές ειδικότητες που δεν συναντώνται εύκολα αλλού. Είμαι βέβαιη ότι και στο μέλλον η σχολή θα συνεχίσει απρόσκοπτα την προσφορά της στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, τιμώντας την ένδοξη ιστορία της».

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print