Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ.Vytenis Andriukaitis στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Επίτροπε, η συνάντησή μας αυτή μου παρέχει την ευκαιρία να σας συγχαρώ: Πρώτον, για την επιτυχία, με την οποία φέρετε σε πέρας την αποστολή σας ως Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Και, δεύτερον, για την συμβολή σας στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου γενικώς, ιδίως δε αναφορικά με την απαγόρευση του καπνίσματος. Και στο σημείο αυτό θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες της Ελλάδας διότι, με δική σας εισήγηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την εξαιρετική πρωτοβουλία του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη για την ενημέρωση των νέων ανθρώπων, και κυρίως των μαθητών, ως προς τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται το κάπνισμα. Πρωτοβουλία, η οποία έχει ήδη σημαντικά και απτά θετικά αποτελέσματα.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: V.ANDRIUKAITIS: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ. Θα πρέπει σ’αυτό το σημείο να επισημάνω το γεγονός ότι ο Καθηγητής κ.Μπεχράκης είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και ηγετική μορφή όσον αφορά την προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου. Καθώς ξέρετε – είναι γνωστό – ο καπνός και τα καπνικά προϊόντα είναι ένας δολοφονικός παράγοντας. Όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνού και του καπνίσματος. Είναι σημαντικό να διαχέεται αυτή η γνώση προς την κοινωνία, να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία έχει επίγνωση των κινδύνων, ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε και να προλάβουμε τον καρκίνο.

Ξέρετε σήμερα, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα, είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς να δείξουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα, ότι είμαστε εδώ για να συνεργασθούμε όλοι, κυβερνήσεις, φορείς της ΕΕ και οι κοινωνίες. Τούτου λεχθέντος, να επισημάνω ότι εδώ, στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι αυξημένο το ποσοστό των καπνιστών και, αντιστοίχως, είναι αυξημένος ο αριθμός των νοσούντων από καρκίνο του πνεύμονα αλλά και λοιπές μορφές καρκίνου, εξού και επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να συνεργασθούμε για να καταπολεμήσουμε το κάπνισμα και τον καρκίνο.

Επιπροσθέτως, κάτι εξίσου σημαντικό είναι η παράνομη διακίνηση και κυκλοφορία καπνικών προιόντων. Η παράνομη διακίνηση καπνού έχει αρνητικές επιπτώσεις και είναι επιβλαβής τόσο για την εθνική οικονομία, καθώς μειώνει και τα δημόσια έσοδα, αλλά εν τω μεταξύ δεν επιτρέπει να δοθούν ποσά που προορίζονται για άλλες δαπάνες. Επιπροσθέτως η παράνομη διακίνηση καπνού και καπνικών προιόντων ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι υπάρχει το σχετικό Πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κυκλοφορίας καπνού και καπνικών προιόντων, ένα Πρωτόκολλο που αναμένεται λίαν συντόμως να υιοθετηθεί. Και θα ήθελα να σας παροτρύνω να ενθαρρύνετε την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου: Πρώτον, να υιοθετήσει το Πρωτόκολλο, να το επικυρώσει και, κατόπιν, να το θέσει σε εφαρμογή. Επίσης, να σημειώσω ότι από 20ής Μαίου του τρέχοντος έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα εντοπισμού παράνομων προϊόντων καπνού. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η επικύρωση του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου και, κατόπιν, η εφαρμογή του πρόκειται να βελτιώσει τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης, γεγονός που θα έχει επωφελείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα για στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη

Κωνσταντίνος Τασούλας «Ο λαός εγγυάται τη σταθερότητα»   Μήνυμα υπέρ της σταθερότητας στέλνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο Πρόεδρος της

Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Επανάσταση του 1821 στην Αττική. Η συμμετοχή των Μεσογειτών στον Αγώνα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας παρέστη χθες Τετάρτη 30.9.2026 στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ν. Πρίφτη «Η Επανάσταση του 1821 στην Αττική.

Ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα σε Επίτιμο Δημότη Σουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Δήμο Σουλίου, ανακηρύχθηκε, χθες Τρίτη 29.9.2026, Επίτιμος Δημότης Σουλίου. Μετά την προσφώνηση