Από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο στα Τίρανα

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας, επισκέφθηκε σήμερα, 4.11.2013, το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο στα Τίρανα.  Τον κ.Παπούλια συνώδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος, ο Υπουργός Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ.Κ.Αρβανιτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας της Αλβανίας και ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ.Γ.Μπαμπινιώτης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου από τον Διευθυντή του Αρσακείου Τιράνων κ.Ν.Φραντζή και στη συνέχεια παρακολούθησε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του από τους μαθητές του σχολείου.

Γ.ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ (κυριότερα αποσπάσματα της προσφώνησής του):  Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο Τιράνων υποδέχεται σήμερα τον άνθρωπο που είχε την ιδέα να γίνει ένα Αρσάκειο στα Τίρανα.  Το 1995, όταν ήσασταν Υπουργός των Εξωτερικών, ένα απόγευμα με καλέσατε στο Υπουργείο Εξωτερικών και μου είπατε: ‘Θα πρέπει να κάνουμε ένα Αρσάκειο στα Τίρανα.  Θα είναι μία γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, μια γέφυρα αλληλοκατανόησης των νέων παιδιών.’  Σας είπα ότι είναι δύσκολο, να το δούμε.  Στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής σκεφτήκαμε ότι ο δικός μας ευεργέτης, ο Αρσάκης, ήταν από την Πρεμετή και οφείλουμε να κάνουμε αυτή την κίνηση. 

Το 1996 αποφασίζει το Συμβούλιο και ιδρύεται το σχολείο με τις διαδικασίες που προβλέπει η αλβανική νομοθεσία.  Έχοντας την άδεια αγοράζουμε αυτή την πλαγιά των 100 στρεμμάτων και χωρίς να περιμένουμε να κτιστεί το σχολείο αρχίσαμε το 1998 σε νοικιασμένα κτίρια να λειτουργούμε το Αρσάκειο Τιράνων.  Ξεκινήσαμε την Α΄και Β΄τάξη με 68 παιδιά.  Σήμερα έχουμε 480 παιδιά και είμαστε περήφανοι γι’αυτό.  Πάντοτε είχαμε την ευλογία και συνεργασία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, που μας ενθάρρυνε και μας συμβούλευε, όπως και όλοι οι πρέσβεις μας του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρέτησαν εδώ.

Το 1998 κάναμε τα εγκαίνια.  Από το 2001 μέχρι το 2007 αρχίζουν οι εργασίες της ανοικοδόμησης αυτού του κτιρίου, με πόρους από Έλληνες χορηγούς, πόροι από την περιουσία των Αρσακείων σχολείων και το πρόγραμμα ανάπτυξης των Βαλκανίων του Υπουργείου Εξωτερικών.  Το κτίριο αυτό είναι ένα σύγχρονο κτίριο σχολείου που έχει δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά περιοδικά και έχει βραβευθεί ως κτίριο.  Το κτίριο είναι 4.500 τ.μ. και 1000 μέτρα ημιυπαίθριοι χώροι.  Στις 12.10.2007 γίνονται τα εγκαίνια αυτού του σχολείου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα, είναι ένα πρότυπο δίγλωσσου σχολείου.  Έχει το αλβανικό πρόγραμμα, όπως το ορίζει το αλβανικό κράτος, έχει το ελληνικό πρόγραμμα, γλώσσα και κάποια μαθήματα.  Είναι το πρότυπο που μπορεί να πετύχει σε μία ξένη χώρα. Αυτό κύριε Υπουργέ ενδιαφέρει και για άλλες χώρες.  Η πρόκληση γι’αυτό το σχολείο είναι ότι είναι η συνάντηση δύο πολιτισμών, δύο γλωσσών, δύο παραδόσεων. Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται και τους δύο πολιτισμούς, να αγαπούν και τους δύο και εμείς διδάσκουμε ό,τι ενώνει τους δύο λαούς και τους φέρνει κοντά.

Ως προς την ποιότητα, ό,τι είναι τα Αρσάκεια στην Ελλάδα το ίδιο κάνουμε και εδώ.  Η συνταγή είναι: επιλογή των εκπαιδευτικών, στήριξή τους, στήριξη του προγράμματος στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.  Διδάσκουμε 3 γλώσσες: τα αλβανικά, τα ελληνικά και τα αγγλικά και ως γλωσσολόγος μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα παιδιά μαθαίνουν άριστα τα αλβανικά και τα ελληνικά και πολύ καλά τα αγγλικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Το σχολείο είναι από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, χωρίς βοήθεια από το ελληνικό κράτος, παρά μόνο από τους πόρους του ίδιου του Αρσακείου.  Έχουμε 53 εκπαιδευτικούς, 48 από την Αλβανία και 5 από την Ελλάδα.  Οι μαθητές είναι 480 και το 20% αυτών είναι με υποτροφία λόγω αριστείας.

Κύριε Πρόεδρε, αξιωθήκαμε να έχουμε την αποφοίτηση 5 σειρών αποφοίτων.  Όλοι εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Τιράνων ή σε άλλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης που είχαν επιλέξει τα ίδια τα παιδιά.  Και κάτι ενδιαφέρον: Έρχονται εδώ παιδιά που ήταν στην Ελλάδα, εντάσσονται στο πρόγραμμα και μαθαίνουν την αλβανική γλώσσα.  Το ίδιο κάνουμε αντίστοιχα για Αλβανούς μαθητές που έρχονται σε προχωρημένες τάξεις και μαθαίνουν ελληνικά.  Υπάρχουν επίπεδα γλώσσας.

Τελειώνω λέγοντας ότι αυτό το δίγλωσσο σχολείο αποτελεί ένα πρότυπο που έχει πραγματικά πετύχει και μπορεί ευρύτερα να εφαρμοστεί.  Η ιδέα σας, κύριε Πρόεδρε, να γίνει σχολείο εδώ έγινε πραγματικότητα και νομίζω ότι θα έχετε την ικανοποίηση να βλέπετε αυτό το σχολείο.  Είχατε και μια άλλη ιδέα: να κάνουμε και ένα Αρσάκειο στα Γιάννενα. Και αυτό το Αρσάκειο έγινε και το εγκαινιάσατε.  Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Παναγιώτατε, χρόνια σας πολλά (για τα γενέθλιά του). 

Κύριε Μπαμπινιώτη, μου θυμίσατε τα χρόνια που ήμουν Υπουργός των Εξωτερικών, την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε.  Θα σας εξομολογηθώ όμως και εγώ κάτι: Δεν πίστεψα ότι θα γινόταν τελικά αυτό το θαύμα (εννοώντας τη λειτουργία του Αρσακείου στα Τίρανα).  Γι’αυτό θέλω να σας συγχαρώ ιδιαίτερα για την επιμονή και το πάθος που είχατε για να δημιουργηθεί αυτό το ωραίο σχολείο.

Εδώ μέσα η νεολαία της Αλβανίας και της Ελλάδας ενώνονται με πνευματικά δεσμά.  Και προεκτείνοντας αυτά τα δεσμά θα πω και με ευρωπαϊκά δεσμά για την επέρχουσα γενιά της Ευρώπης.  Οι μαθητές εδώ φεύγουν με πολύ καλές εντυπώσεις για το σχολείο τους.  Το λέγω αυτό γιατί σκέφτομαι τα δικά μας παιδικά χρόνια, το πώς μάθαμε γράμματα.  Χαίρομαι γι’αυτό που προσφέρατε γι’αυτά τα παιδιά.  Το αξίζουν.  Είναι οι νέοι της Ευρώπης.  Μια Ευρώπη που θα βγαίνει μπροστά, που θα διατηρεί τις αρχές της και θα δημιουργεί, όπως κάποτε δημιούργησε  τον πνευματικό κόσμο της Ευρώπης.  Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αυτό και εσείς θα είστε υπερήφανος γι’αυτό που κάνατε.

Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό Παιδείας της Αλβανικής Δημοκρατίας  για τη στήριξή της σ’αυτό το ωραίο έργο.  Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Υπουργό Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί εντυπωσιάστηκε.  Εύχομαι κ.Υπουργέ να δούμε ή να εγκαινιάσουμε μαζί και άλλα τέτοια σχολεία. Είμαι εξαιρετικά συγκινημένος γιατί ποτέ δεν πίστευα ότι μια ιδέα μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο γρήγορα και με τόσο καλά αποτελέσματα.  Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Αρσακείου κ.Φραντζή για την μεγάλη ελπίδα που προσφέρει σ’αυτό εδώ το σχολείο.  Κάνει το καλύτερο που θα μπορούσε.  Συγχαρητήρια επίσης στις δασκάλες, καθηγήτριες και λοιπό προσωπικό του σχολείου αυτού.  Όλη αυτή η ομάδα στηρίζει με θέρμη αυτό που γίνεται εδώ.  Και έχουμε ανάγκη από κάτι τέτοιο, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν είναι πολύ ευδιάκριτα.  Μόνο σε ένα τέτοιο σχολείο  βλέπεις ότι το μέλλον ανοίγεται σε όλους.  Συγχαρητήρια σε όλους σας.

Εύχομαι σε όλους σας ό,τι καλύτερο επιθυμείτε.  Να θυμάστε πάντα ότι έχετε δύο πατρίδες: την Αλβανία και την Ελλάδα.  Και οι δύο είναι αξιολάτρευτες.  Σας ευχαριστώ πολύ.-

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τήρηση των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων από τα κράτη μέλη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας δέχθηκε σήμερα την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και τακτικό μέλος

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron στην Αθήνα

Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Οι δύο λαοί, άλλωστε, βρίσκονταν ανέκαθεν στο ίδιο μετερίζι στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας για ελευθερία και

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε εσάς και την σύζυγό σας καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας αντανακλά