Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και τους Αρχηγούς Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο ενόψει της αναλήψεως της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το Α΄ εξάμηνο του 2014

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Κύριοι Πρόεδροι,
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς των Πολιτικών Ομάδων στο Κοινοβούλιο,
Κυρίες και Κύριοι,

Ζούμε δύσκολα και ταραγμένα χρόνια, χρόνια δοκιμασίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς, ειδικά στον Νότο αλλά όχι μόνο στον Νότο.

Η Ένωσή μας διανύει μία παρατεταμένη περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης. Κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς και τις Βρυξέλλες, κρίση οικονομική, αλλά πάνω από όλα, κατά την εκτίμησή μου, κρίση πολιτική. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ίσως δεν έχουν συλλάβει το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απογοήτευσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που δεν βρίσκουν πάντα τον σωστό τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια, αν όχι την οργή τους – αν δει κανείς την άνοδο που σημειώνουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού.

Με απασχολεί σήμερα η προοπτική της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Ανήκω σε μια γενιά που έζησε τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έζησα τα πρώτα σημαντικά βήματα της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, εκτός Ελλάδος, και τη συμφιλίωση των δυτικοευρωπαϊκών εθνών μεταξύ τους. Μέσα από διαδοχή μικρών κρίσεων το Ευρωπαϊκό Σχέδιο προχώρησε αποφασιστικά. Πριν από 30 χρόνια η πατρίδα μου και αργότερα οι Ιβηρικές χώρες, γίναμε μέλη της Κοινότητας. Γίναμε μέλη, με την πεποίθηση ότι όχι μόνο εξασφαλίζαμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο των πολιτών μας, αλλά ακόμη περισσότερο ότι οικοδομούσαμε το μέλλον αυτό σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, ασφάλειας και αλληλεγγύης.

Αυτή η πολύτιμη παρακαταθήκη δεν πρέπει να υπονομευθεί. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής στασιμότητας και της εθνικής περιχαράκωσης που θα μας οδηγήσουν πίσω στις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει και πάλι ελκυστική για τους λαούς η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αυτό θα έρθει μόνο αν η απάντηση που θα δοθεί στην πράξη από τους διαμορφωτές των αποφάσεων είναι περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη. Η Ελλάς διαδηλώνει την αποφασιστική βούλησή της, να παραμείνει συμμέτοχος πρώτης γραμμής στα περαιτέρω βήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χωρίς διολισθήσεις.

Η Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή γωνιά της Μεσογείου, χειμάζεται από μία κρίση πρωτόγνωρη. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε δεν έχει προηγούμενο και η ελληνική κοινωνία ξεπέρασε τα όρια της αντοχής της. Όμως, τώρα διανοίγονται κάποιες ευνοϊκές προοπτικές, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό, ο περιορισμός του ελλείμματος μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών και άλλα αισιόδοξα στοιχεία. Κάναμε το καθήκον μας. Και περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το δικό τους. Όχι μόνο να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά να πάρουν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσα σε μια αγορά που ασφυκτιά.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι ευρωπαϊκή, και η λύση της οφείλει να είναι επίσης ευρωπαϊκή.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κρίσιμος. Δεν μπορούμε να επιδιώκουμε όλο και μεγαλύτερη ενοποίηση, απαθείς μπροστά στο δημοκρατικό έλλειμμα. Ο δημοκρατικός λόγος θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αυτής.

Το μεγάλο στοίχημα για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη δεν έγκειται απλώς στην οικονομική βιωσιμότητα, αλλά και στην επιβεβαίωση της ιδέας της Ένωσης στις καρδιές και τη σκέψη των πολιτών της. Για να είναι η Ένωση παρούσα και δυνατή – για να παραφράσω τον Ερνέστο Ρενάν -, πρέπει να αποσπά καθημερινά όχι μόνο την νομιμοφροσύνη αλλά και την επιδοκιμασία των Ευρωπαίων πολιτών, χάριν των οποίων υπάρχει.

Είναι μεγάλη η χαρά μου να σας υποδέχομαι στην Αθήνα, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

M.SCHULZ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Για μένα και τους συναδέλφους μου αποτελεί μεγάλη τιμή που παρευρισκόμαστε εδώ σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σας λόγια. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελληνική Προεδρία.

Όλα όσα είπατε με βρίσκουν σύμφωνο. Όσα αναφέρατε ήσαν σωστά και γι’αυτό θα είμαι πολύ σύντομος στο λόγο μου.

Θα ήθελα να σας πω, ως επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσα είπα και στον Έλληνα Πρωθυπουργό: Ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα, είναι καλό για την Ευρώπη και ό,τι είναι καλό για την Ευρώπη, είναι καλό για την Ελλάδα. Θέλουμε τα πράγματα να πάνε καλά για την Ευρώπη και γι’αυτό θέλουμε να πάνε καλά για την Ελλάδα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους επόμενους 6 μήνες.-

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (ΑHEPA)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (ΑHEPA), υπό τον Ύπατο Πρόεδρό της Chris Kaitson. Η αντιπροσωπεία

Συλλυπητήριο μήνυμα στον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ’ για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Τολέδο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ΄, εκφράζοντας εκ μέρους του ελληνικού λαού και του

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 μετά τη στρατιωτική παρέλαση

Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη την Ελλάδα τιμήσαμε με μεγαλοπρέπεια και λαμπρές παρελάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικών τμημάτων την εξαιρετική ιστορική

Συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα με τον Κυβερνήτη του F-16 «ΖΕΥΣ» κατά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ (Ι) ΧΡΗΣΤΟΣ – ΠΑΡΙΣ ΧΑΡΙΤΟΣ: «Μια λέξη αλλάζει την Ιστορία. Για τους Έλληνες αυτή η λέξη είναι το ΟΧΙ. Και σήμερα τιμούμε εκείνους που