Από τη συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω.  Σας παρακολουθώ.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Άργησα λίγο να σας δω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Το έργο σας σπουδαίο.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Θα δείξει ο χρόνος.  Πολύ δύσκολο έργο.  Ήρθα σήμερα να σας επισκεφθώ σαν εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας για να σας πω καταρχήν ότι ξεκίνησε η μεταρρύθμιση.  Προχωράμε με μέθοδο, με αποφασιστικότητα και με αταλάντευτη προσήλωση στον στρατηγικό στόχο να αναδιαρθρώσουμε το κράτος και τη διοίκηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ηράκλεια προσπάθεια.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Σας έχω φέρει να σας εγχειρίσω δύο Εκθέσεις Αξιολόγησης των δύο πρώτων Υπουργείων, είναι μελέτες οικονομικοτεχνικές, που καταγράφουν τη διοίκηση πως ήταν πριν και πως πρέπει να γίνει.  Ανάλογες μελέτες έχουν γίνει ή ολοκληρώνονται σε όλα τα Υπουργεία, και στα 16 Υπουργεία, και θα υποβληθούν προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που προεδρεύεται από τον Πρωθυπουργό προς έγκριση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε προβλέπετε;

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Έχουμε σχεδιάσει εντός του Ιανουαρίου, ίσως κάτι παραπάνω.  Πάντως, οι Εκθέσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν υποβληθεί.  Απλώς τις επεξεργαζόμαστε.

Το άλλο θέμα που θα ήθελα να σας τονίσω είναι ότι αυτές οι Εκθέσεις έγιναν από τους δημοσίους υπαλλήλους, από την ίδια τη διοίκηση, από νέους ανθρώπους που έχουν μετεκπαιδευθεί, οι οποίοι έχουν δουλέψει χωρίς αμοιβή, χωρίς ωράριο, με πολλή αυταπάρνηση, με πολλή μέθοδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Έχουμε πολλούς αξιόλογους νέους ανθρώπους.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε,  ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει  πολλά άξια στελέχη, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε.  Μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Το πιστεύω αυτό.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Και θέλω τέλος να σας πω ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπρέπεια του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και να απομονώσει τους λίγους ανεπαρκείς, αυτούς που παραβαίνουν τον νόμο και τον κώδικα δεοντολογίας.  Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι με πολλή υπομονή και με εμμονή στο στόχο μας σιγά-σιγά θα ζήσουμε μια άλλη διοίκηση σε ένα άλλο κράτος και ελπίζω, και σε ένα άλλο πολιτικό σύστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε, είναι πολύ σημαντική προσπάθεια, είναι ο βασικός πυλώνας της οποιασδήποτε κίνησης προς τα μπρος του ελληνικού κράτους.  Και αυτά που ακούω για πρώτη φορά τα ακούω, πραγματικά έχουν μέσα τους ένα περιεχόμενο μεταρρυθμιστικό, που – πρέπει να πω – ότι καθυστερήσαμε για να το βάλουμε μπροστά.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Είναι αλήθεια αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Αλλά έστω και τώρα μπορείτε να επιληφθείτε και, όπως είπατε, και το πιστεύω αυτό, ότι υπάρχει πλούσιο καινούργιο υλικό στη Δημόσια Διοίκηση.  Είναι οι νέοι άνθρωποι.  Κάποτε για να βρεις ένα γλωσσομαθή στη Δημόσια Διοίκηση έπρεπε να ψάξεις με το φανάρι του Διογένη.  Τώρα και γλωσσομαθείς είναι και μετεκπαιδευμένοι.  Είναι ένας πυρήνας πολύ σημαντικός για την προσπάθεια που κάνετε.

Και το δεύτερο πολύ σημαντικό, πρέπει να αποκαθαρθεί η Δημόσια Διοίκηση από τον σπίλο ότι δεν είναι παρά ένας θεσμός τεμπέληδων και ανθρώπων καθυστερημένων.  Αυτό δεν το δέχομαι σαν έλληνας πολίτης.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ:  Στους ίδιους δημοσίους υπαλλήλους είναι να αποδεικνύουν συνέχεια ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι μεταξύ τους.

Να σας δείξω παραστατικά, κύριε Πρόεδρε, τη δουλειά που γίνεται.  Εδώ είναι το οργανόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης: πώς ήταν μέχρι τώρα  και πώς θα γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Είναι εμφανές αυτό που γίνεται.  Μέχρι τώρα ήταν ένας κυκεώνας…  Θερμά συγχαρητήρια.-

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron στην Αθήνα

Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Οι δύο λαοί, άλλωστε, βρίσκονταν ανέκαθεν στο ίδιο μετερίζι στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας για ελευθερία και

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε εσάς και την σύζυγό σας καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας αντανακλά

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Η παρουσία σας εδώ επισφραγίζει κάτι πολύ σημαντικό.