Από τη διευρυμένη συνάντηση των Προέδρων Ελλάδος και Λιβάνου κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Michel Sleiman και της Ελληνικής και Λιβανικής Αντιπροσωπείας

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:  Κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε εσάς και την αντιπροσωπεία.  Σας περιμέναμε από καιρό αλλά είμαστε ευτυχείς που τελικά έγινε αυτή η συνάντηση που περιμέναμε. Βέβαια, μεσολάβησαν γεγονότα τα οποία καθυστέρησαν την επίσκεψή σας.

Όπως και στην κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχαμε είπαμε, οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πολύ καλές, αλλά η επίσκεψή σας μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των δύο χωρών μας και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Πάντοτε οι χώρες μας τάχθηκαν αλληλέγγυες στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς και όπως σας είπα η λιβανική παρουσία από μια ομάδα δραστήριων επιχειρηματιών στην Ελλάδα μας θυμίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σας και εσείς προσωπικά σε μία ταραγμένη περιοχή.

Τώρα, πρέπει να επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία της ανάπτυξης των σχέσεών μας.  Πρέπει να συγκληθεί η Διυπουργική Επιτροπή και νομίζω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία με τις συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης με τους υπουργούς οι οποίοι σας συνοδεύουν, να προωθήσουν πολλά από τα προβλήματα και τα ζητήματα τα οποία θέλουμε να εξελιχθούν.

Σας υποδεχόμαστε εγκάρδια εσάς και την αντιπροσωπεία και θέλω να σας συγχαρώ για τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζετε στην περιοχή και στη χώρα σας.  Είστε πραγματικά ένα παράδειγμα διατήρησης ισορροπιών πολλών αντιθέτων ρευμάτων και νομίζω ότι το παράδειγμά σας φωτίζει όλους μας όταν βρισκόμαστε σε προβλήματα που πρέπει να αναπτύξουμε διαδικασίες ισορροπίας και συνδιαλλαγής.

Καλωσορίσατε, κύριε Πρόεδρε.

Μ. SLEIMAN:  Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.  Θα ήθελα να εκφράσω και εγώ τα συναισθήματα χαράς που αισθανόμαστε όλοι για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης, η οποία δυστυχώς στο παρελθόν είχε αναβληθεί για διάφορους λόγους και πραγματοποιείται σήμερα.

Είμαι πολύ ευτυχής που πραγματοποιείται αυτή η επίσκεψη μετά από δύο πολύ σημαντικά γεγονότα:  Το πρώτο γεγονός αφορά την αναβάθμιση της Παλαιστίνης στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο στηρίξατε και εσείς και σας ευχαριστούμε πολύ.  Και νομίζω πως αυτό το γεγονός θα ενισχύσει τη δημοκρατική αντίληψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Το δεύτερο γεγονός αφορά την υπογραφή της συμφωνίας που επετεύχθη πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της οποίας θα πάρετε ένα μεγάλο ποσό βοήθειας, με το οποίο θα μπορέσετε να ξεκινήσετε τα διάφορα επενδυτικά, αναπτυξιακά σας προγράμματα.

 

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε εσάς και την σύζυγό σας καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας αντανακλά

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Η παρουσία σας εδώ επισφραγίζει κάτι πολύ σημαντικό.