Είναι πραγματικά ξεχωριστή η χαρά μου να γιορτάζω σήμερα μαζί σας εδώ τα Θεοφάνια.
Και αισθάνομαι ότι στο πρόσωπο όλων σας η Ελληνική Πολιτεία τιμά τον ακριτικό ελληνισμό, τον ελληνισμό της περιφέρειας. Έναν ελληνισμό με υψηλότατη προσφορά στην Πατρίδα. Και, για να γίνω αυτοκριτικός, την προσφορά αυτή θα πρέπει να την αναγνωρίζουμε και έμπρακτα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Αγαπητοί μου φίλοι,
Είναι βέβαιο ότι, όπως και όλοι οι Έλληνες, οι νησιώτες του Αιγαίου θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονές μας. Το μέλλον όμως αυτό δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Δυστυχώς πρέπει να επαναλάβω κάτι που έχω πει και στο παρελθόν: Ότι ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική της γειτονικής χώρας.
Και είναι η πραγματικότητα αυτή που επιτρέπει την συνεχή προβολή αξιώσεων, όπως με την κατασκευή της καινοφανούς θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» από το 1996. Που εξηγεί γιατί, μία χώρα, η οποία επιδιώκει μάλιστα να αναλάβει ευρύτερες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, δημιουργεί μια σειρά από αδιανόητες και παράλογες προκλήσεις. Όπως η συστηματική πτήση στρατιωτικών της αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, πάνω και από το Αγαθονήσι.
Η Ελλάδα θέλει στέρεες γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία. Θέλει οι επενδύσεις και στις δύο χώρες να κατευθύνονται στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού και φίλου τουρκικού λαού και όχι σε εξοπλισμούς.
Και προσβλέπουμε πάντα σε μια αλλαγή αντίληψης της τουρκικής ηγεσίας για τα «ζωτικά» της συμφέροντα και στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αρχών, όσον αφορά τις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη.
Κε Πρόεδρε της Κοινότητας, σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά ένα πανέμορφο νησί και μια ζωντανή κοινωνία. Την Υετούσα των Αρχαίων Ελλήνων, την Τραγέα του Θουκυδίδη. Με το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιό της, την ενορία της, με μία άριστα οργανωμένη κοινότητα.
Ελπίζω η σημερινή επίσκεψή μας να συμβάλλει, ώστε οι υποδομές του νησιού σας να ενισχυθούν σύντομα. Ώστε το λιμάνι σας να μπορεί να δέχεται τουριστικά σκάφη, να υπάρξει βιολογικός καθαρισμός και αλιευτικό κατάλυμα. Και ελπίζω η επίσκεψή μου αυτή να γίνει αφορμή να γνωρίσουν ακόμα πιο πολλοί Έλληνες και ξένοι το Αγαθονήσι, το νησί της πορφύρας, όπως το λένε απ’ τα αρχαία χρόνια.
Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε και εύχομαι στην τόσο ζεστή και φιλόξενη κοινωνία σας υγεία, δύναμη και κάθε πρόοδο.-



