ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

20 Μαΐ
By: administrator 0

Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου προς τον Πρόεδρο της κοινότητος Ερεικούσας Κέρκυρας

image_print

Αγαπητοί φίλοι,

Και μόνον το όνομα του πολύ σπουδαίου νησιού σας σου φέρνει ένα αίσθημα χαράς και ευχαρίστησης. Σπάνιο όνομα, σπάνιοι οι κάτοικοι, σπάνιο το μέρος και είναι αυτή η σπανιότητα της τοποθεσίας που μου δίνει μια εξαιρετική χαρά.

Έχω άλλες φορές επίσης επισκεφθεί την Κέρκυρα στην επέτειο της ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα, την αυριανή εννοώ εορτή, αλλά είχα παραλείψει να επισκεφθώ τα όμορφα διαπόντια νησιά και σκέφθηκα ότι είναι αυτή τη φορά ευκαιρία η παράλειψή μου την οποία τα προηγούμενα χρόνια είχα κάνει αυτή τη φορά να μην την επαναλάβω.

Έτσι, έρχομαι από το Μαθράκι, μετά τους Οθωνούς και τώρα βρίσκομαι στην Ερείκουσα για να σας πω ότι αυτή η περιοχή την οποία εσείς εδώ φρουρείτε παραμένοντας στα νησιά αυτά, είναι μια από τις πιο όμορφες κατά την ταπεινή μου γνώμη περιοχές ολοκλήρου της Ελλάδος. Ήταν δε χαρακτηριστικό γιατί στους Οθωνούς συνάντησα ένα ζεύγος Άγγλων που μου είπαν ότι είναι στον παράδεισο, έτσι τους φαίνεται και έτσι είναι. Και όποιος περνάει από εδώ αισθάνεται ποιος είναι ο επίγειος παράδεισος, είναι αυτός που ατενίζει το Ιόνιο πέλαγος, που ατενίζει την ομορφιά των νησιών, που βλέπει την ευγένεια και το ήθος των κατοίκων και καταλαβαίνει τι είναι Ελλάδα και τι είναι Έλληνες που ζουν σ αυτά τα ακραία μέρη της χώρας μας.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι αισθάνομαι το παράπονο που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινότητος μιλώντας για λησμονημένες περιοχές. Είσαστε μια ακραία περιοχή η οποία λόγω της αποστάσεως σας δίνει αυτή την εντύπωση ότι είστε λησμονημένες. Δεν είστε και ο κύριος Πρόεδρος το ξέρει πολύ καλά ότι μπορεί το Αθηνοκεντρικό κράτος να έχει άλλα στο μυαλό του αλλά έχει καταστήσει όμως και όργανα περιφερειακά, ακριβώς για να εποπτεύουν αυτές τις περιοχές. Και να που με συνοδεύει η κυρία Γενική Γραμματέας, η Περιφερειάρχης είναι εδώ παρούσα και ο κύριος Δήμαρχος και οι κύριοι Βουλευταί και ο κύριος Υπουργός, όλοι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τα προβλήματα του τόπου και προσπαθούν – δεν λέγω ότι επιτυγχάνουν πάντοτε- προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που καθένας τέτοιος τόπος παρουσιάζει.

Εγώ δεν ήρθα να λύσω αυτές τις ανάγκες, να τις ικανοποιήσω, δεν έχω ούτε τη δυνατότητα. Ήρθα μόνο να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό της υπολοίπου Ελλάδας, να σας πω ότι η αυριανή ημέρα είναι μια σπουδαία επέτειος όχι μόνο για τα Επτάνησα, αλλά για όλη την Ελλάδα και θα την γιορτάσουμε από τη μια άκρη ώς την άλλη και να σας γνωρίσω και από κοντά σε μια πολύ μικρής διάρκειας επίσκεψη, το παραδέχομαι.

Αλλά, φεύγοντας από εδώ, και αν δεν πάρω μαζί μου όλα τα ονόματα των κατοίκων που δεν μπορώ να τα συγκρατήσω, και αν δεν πάρω μαζί μου την εικόνα όλων των προσώπων, θα πάρω την ανάμνηση αυτής της συνάντησης, της γενικής συνάντησης με όλους σας. Και θα σας βεβαιώσω ότι αυτή η ανάμνηση θα με συνοδεύει στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου, διότι είναι πολύ έντονη η συγκίνηση την οποίαν αισθάνομαι και η ευκαιρία την οποία μου εδώσατε να γνωριστούμε και ο τρόπος της υποδοχής σας και η καλωσύνη σας και η ευγένειά σας και όλες οι ελληνικές αρετές τις οποίες εκφράσατε μ αυτόν τον τρόπο.

Ελπίζω να μείνει και στη δική σας ανάμνηση λίγο αυτή η επίσκεψη, εις τρόπον ώστε να συναντώνται οι αναμνήσεις και κάθε φορά που θα γιορτάζομε την επέτειο της ενσωματώσεως των Ιονίων νήσων στην Ελλάδα να ξαναφέρομε στο μυαλό μας αυτή τη συνάντηση και αυτή τη μεγάλη γιορτή για μένα που είναι η παραμονή της γιορτής αλλά και κυριολεκτικά γιορτή, γιατί γνώρισα την ωραία Ερείκουσα. Να είστε πάντα καλά και είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι συνδημότης σας.