Αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Πρόεδρο της Αυστρίας Alexander Van der Bellen στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της

 

Εξοχότατε, αγαπητέ Alexander,

Είναι ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, επισκεπτόμενη την όμορφη χώρα σας – τη χώρα του Μότσαρτ, του Κλιμτ, του Ρίλκε, του Τσβάιχ και του Φρόιντ, για να αναφέρω μόνο μερικούς από εκείνους που αποτελούν τη μεγάλη και πλούσια πολιτιστική σας κληρονομιά. Θα ήθελα ιδιαίτερα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη φιλοξενία που επιφυλάξατε στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και σε μένα, για δεύτερη φορά, μετά τη συμμετοχή μου στο Φόρουμ του Alpbach, τον Αύγουστο του 2021.

Η παρουσία μου σήμερα στη Βιέννη, καθώς και η συχνή ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου, αντικατοπτρίζουν τον βαθμό συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα και η Αυστρία, μέλη και οι δύο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές, όπως η δημοκρατία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έρχεται να υπογραμμίσει περαιτέρω την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και ενίσχυσης της στρατηγικής παρουσίας της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ταυτόχρονα, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό, ώστε να προστατευθούν οι ζωές των αθώων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει διαπιστωθεί πρόσφατα αύξηση της μισαλλοδοξίας, του εξτρεμισμού, του αντισημιτισμού, καθώς και της ρητορικής μίσους με βάση τη θρησκεία, τη φυλή ή το φύλο. Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων, τα οποία απειλούν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία μας.

Επιπλέον, ο πλανήτης μας βιώνει τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες απειλούν εκατομμύρια ζωές. Όσον αφορά την κλιματική κρίση ειδικότερα και μετά τις τραγικές συνέπειες που υπέστησαν οι χώρες μας πριν από λίγους μήνες λόγω πυρκαγιών και σοβαρών πλημμυρών, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειάζεται να δράσουμε όλοι μας συντονισμένα για να καταπολεμήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, υιοθετώντας γενναία και δραστικά μέτρα.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Οι διμερείς μας σχέσεις είναι πολλά υποσχόμενες και έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς δυνητικής συνεργασίας. Η οικονομική μας συνεργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, είναι ένας προνομιακός τομέας που μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ο οποίος ανθεί χάρη και στη συμβολή της ιστορικής ελληνικής διασποράς στην Αυστρία που χρονολογείται εδώ και πολλούς αιώνες. Στην Αυστρία και ιδιαίτερα στη Βιέννη, από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα, έλαβε χώρα μια “πολιτιστική αναγέννηση” που είχε ως στόχο τον διαφωτισμό των υπόδουλων Ελλήνων, μέσω της έκδοσης βιβλίων και εφημερίδων, καθώς και της δημιουργίας σχολείων, εκκλησιών και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Εδώ, εξάλλου, με τον Ρήγα Φεραίο, εκδηλώθηκαν τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα που προμήνυαν τον μετέπειτα Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Αυτοί οι σημαντικοί ιστορικοί δεσμοί διατηρούνται μέχρι σήμερα, καθώς οι ελληνικές κοινότητες σε διάφορες πόλεις της Αυστρίας δεν έχουν πάψει να ευημερούν.

Με αυτές τις σκέψεις και με την ελπίδα ότι θα έχω τη χαρά να σας καλωσορίσω στην Αθήνα στο εγγύς μέλλον, υψώνω το ποτήρι μου, αγαπητέ Πρόεδρε, ευχόμενη σε εσάς και την οικογένειά σας υγεία και ευτυχία και στον αυστριακό λαό πρόοδο και ευημερία.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Στην ομιλία του Mark Mazower στο Ωδείο Αθηνών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε την ομιλία του καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia Mark Mazower, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ένα χρόνο μετά, η τραγωδία των Τεμπών πληγώνει και θυμώνει την κοινωνία. Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση. Η σκέψη μας βρίσκεται