Τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων νέων Πρέσβεων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τα διαπιστευτήρια των νέων Πρέσβεων, της Δημοκρατίας του Μάλι Aly Coulibaly (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Κένυα Jackline Lumumba Yonga (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Νικαράγουα Carlos Antonio Midence (έδρα Μαδρίτη), της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε Mietani Chauke (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Σιέρρα Λεόνε Samuel Tamba Musa (έδρα Βρυξέλλες), της Δημοκρατίας της Μοζαμβίκης Cesar Francisco de Gouveia Junior (έδρα Ρώμη), της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας Ely Salem Zeineb (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Αγκόλα Maria De Fatima Monteiro Jardim (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Ονδούρας Maria Dolores Aguero Lara (έδρα Μαδρίτη), της Μαλαισίας Tengku Dato Sirajuzzaman Tengku Mohamed Ariffin (έδρα Βουκουρέστι) και της Δημοκρατίας του Νίγηρα Aboukar Abdoulaye Diori (έδρα Ρώμη).

Στην προφώνησή της κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων σας, η οποία καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί λόγω της, δυστυχώς, συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης. Σας καλωσορίζω θερμά, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη για όλους μας συγκυρία.

Εκπροσωπείτε χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση από την Ελλάδα και έχετε την έδρα σας σε τρίτη χώρα. Είμαι σίγουρη όμως ότι το γεγονός αυτό δεν θα σας εμποδίσει να εκπληρώσετε αποτελεσματικά το καθήκον σας για εμβάθυνση και σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων. Στο έργο σας αυτό μπορείτε να βασίζεστε στην αμέριστη συμπαράσταση των Ελληνικών Αρχών, που ενδιαφέρονται και επιδιώκουν την προώθηση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προς όφελος των κρατών και των λαών μας.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ισχυρή συνάρθρωση και αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών και πολλαπλών κρίσεων. Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές εντάσεις, ζητήματα ψηφιακού και κοινωνικού αποκλεισμού, περιβαλλοντική μετανάστευση, καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας, δημιουργούν τον καμβά της νέας πραγματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η κάθε χώρα επιχειρεί να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές ανάκαμψης, με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα.

Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες μεταβάσεις είναι γεμάτες κινδύνους, μπορούν όμως παράλληλα να αποτελέσουν ευκαιρία υπέρβασης προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Για να εμπεδωθεί η ισορροπία στον καινούργιο κόσμο, θα απαιτηθεί εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης των λαών στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του διεθνούς πολυμερισμού.

Διάλογος, συνεργασία, προώθηση κοινών σκοπών, εμπλουτισμός του διμερούς νομικού πλαισίου και ανταλλαγή επισκέψεων είναι τα εργαλεία που διαθέτουμε προκειμένου να πετύχουμε την επιδιωκόμενη αλληλοκατανόηση και σύσφιξη των σχέσεων μας.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου, αποτελούμενη από τον Μιχάλη Τζιώρτα, τον Λευτέρη Αντωνίου, τον Θεοφάνη Ματθαίου και

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης «Δημοκρατία»

Mε χαρά εγκαινιάζω την έκθεση «Δημοκρατία», με την οποία η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στους εορτασμούς για τα πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Μια έκθεση που

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Endeavor Greece

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε την Πρόεδρο της Endeavor Greece Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, η οποία την ενημέρωσε για το έργο του οργανισμού,