Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΤAΡ-ΤΑΣΣ

Τρίτη, 29 Μαΐου 2007

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αξιότιµε κύριε Πρόεδρε, ποια θέματα έχετε σκοπό να συζητήσετε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής σας στην Ρωσία; Πως εκτιμάτε την συνεργασία της Ελλάδας και της Ρωσίας στην διεθνή πολιτική σκηνή; Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της αμοιβαίας υποστήριξης της Ελλάδας και της Ρωσίας στα διεθνή δρώμενα; Ποια θέση κατέχει στο ρωσο-ελληνικό πολιτικό διάλογο ένα τόσο κρίσιμο για σήμερα θέμα όπως εκείνο της εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ζώνης στην Ευρώπη;

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Με ιδιαίτερη χαρά θα επισκεφθώ τη Ρωσική Ομοσπονδία για δεύτερη φορά με την ιδιότητα ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μία χώρα με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σχέσεις που πάνε πολύ πίσω στην ιστορία και τις χαρακτηρίζει η κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιξή τους.

Το εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων αντανακλάται και επιβεβαιώνεται απ’ τις συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Ενδεικτικό μάλιστα, της μεγάλης σημασίας που αποδίδουμε στην επίσκεψη είναι και η συμμετοχή τεσσάρων υπουργών: Εξωτερικών, Άμυνας, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχω με τον Πρόεδρο Πούτιν, κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν οι δυνατότητες να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή μας συνεργασία, στο πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό πεδίο..

Πέρα όμως από την επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων, θα συζητηθούν και ζητήματα της διεθνούς κατάστασης με έμφαση στο Κόσσοβο, το Κυπριακό, την Μέση Ανατολή, τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ.

Θα υπογραφεί επίσης, από τους Υπουργούς μας των Εξωτερικών, το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τα έτη 2007-2009, το οποίο θέτει τους στόχους της διμερούς μας συνεργασίας, για το αντίστοιχο διάστημα.

Θα ήθελα να τονίσω επίσης, τη σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στη Ρωσία σας γνωρίζουν και εκτιμούν πολύ ως ένα ενεργό μέλος της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εχετε τιμηθεί με τα ρωσικά επετειακά μετάλλια για τα 40, 50 και 60 χρόνια εκείνης της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τα γεγονότα στην Εσθονία, όπου οι αρχές πριν από λίγες ημέρες κατεδάφισαν το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο Τάλλιν και, γενικώς, δικαιολογούν την αποκατάσταση των πρώην μελών των μονάδων ΣΣ; Πως κρίνετε εσείς τις απόπειρες αναθεώρησης αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της δυσφήμισης της συμβολής της Σοβιετικής Ένωσης στην Νίκη επί του φασισμού;

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Το δικαίωμα να ορίζεις ελεύθερα την ζωή σου, να υπερασπίζεσαι την εθνική σου αξιοπρέπεια, να εναντιώνεσαι στην αυθαιρεσία ενός απάνθρωπου καθεστώτος, να διεκδικείς δικαιοσύνη και σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ήταν το βαθύτερο διακύβευμα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πίστη στις αξίες αυτές, ήταν που μας όπλισε όλους μας, στον αγώνα που δίναμε να προασπίσουμε τον πολιτισμό και τις αξίες του, απέναντι στην φασιστική βαρβαρότητα. Αυτός ο αγώνας ήταν πανανθρώπινος και το κάθε έθνος είχε τη δική του συμβολή. Η Ρωσία είχε ένα βαρύτατο τίμημα σ’ αυτόν τον αγώνα. Και αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πρέπει να μείνει αναλλοίωτη, ως πράξη ευθύνης, ώστε η ανθρωπότητα στο μέλλον να μη γνωρίσει την τραγωδία και τον πόνο ενός τέτοιου πολέμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα με πόνο στην καρδιά αντέδρασε στην τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη Μπεσλάν στον νότο της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν οι τρομοκράτες σκότωσαν 333 ομήρους, ανάμεσά τους και 186 παιδιά. Tι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα για να εξασφαλίσει μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας;

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Η τρομοκρατία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο αυτά καθαυτά τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

Το αποτρόπαιο χτύπημα στο σχολείο του Μπεσλάν, υπενθύμισε στους Έλληνες πολίτες αλλά και όλου του κόσμου, την τραγική αυτή πραγματικότητα.

Με οδύνη, ο ελληνικός λαός παρακολούθησε και καταδίκασε απερίφραστα την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια στο σχολείο του Μπεσλάν, εκφράζοντας άμεσα την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση προς τον φίλο ρωσικό λαό.

Θεωρώ ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Τρομοκρατίας απαιτείται συναίνεση και απρόσκοπτη διεθνής συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Οδηγός μας στην πορεία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου κόσμου αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, είναι οι αρχές και οι αξίες που βρίσκονται στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Οι αρχές της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και του Ανθρωπισμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είσαστε ένας από τους εμπνευστές της ιδέας του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η συμφωνία για τον οποίον πρόσφατα υπογράφτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα. Ποια σημασία έχουν για την Ελλάδα το έργο αυτό, η συνεργασία με την «Γκαζπρόμ» και, γενικά, η συνεργασία με τη Ρωσία στον οικονομικό τομέα;

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για τις τρεις χώρες, τους λαούς τους, την ευρύτερη περιοχή αλλά και τις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές. Για να φτάσουμε στο ιστορικό αυτό σημείο χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια συνεχών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των τριών χωρών.

Στο διάστημα αυτό, από το 1993 μέχρι σήμερα, έχουν εργαστεί για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όλες οι κυβερνήσεις.

Με την υλοποίηση του έργου αυτού η χώρα μας, όπως και η Βουλγαρία, μπαίνουν στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη. Επιπλέον, ο αγωγός αυτός είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται στην Ευρώπη μετά από 40 χρόνια. Και θέλω σε αυτό το σημείο ειδικά να σταθώ, ότι έχουμε επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά από 40 χρόνια κατασκευή αγωγού μεταφοράς πετρελαίου. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τις τρεις χώρες, για ολόκληρη την περιοχή αλλά και για τις διεθνείς αγορές. Θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι ο αγωγός αυτός λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου που είναι σήμερα η μοναδική οδός διέλευσης πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή στην Κασπία Θάλασσα.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής, περιορίζεται το οικονομικό κόστος μεταφοράς πετρελαίου από την καθυστέρηση διέλευσης του πετρελαίου από τα στενά του Βοσπόρου.

Η Ελλάδα, που τόσες πολλές προσπάθειες κατέβαλε για την πραγματοποίηση του στόχου της, ασφαλώς και είναι ικανοποιημένη από την επίτευξη του στόχου της αυτού, καθότι εκτιμά ότι αναβαθμίζεται η θέση της σε ένα τόσο σημαντικό τομέα, ενώ παράλληλα συμμαχεί κατά στρατηγικό τρόπο με έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, την Ρωσία. Η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του αγωγού αναβαθμίζει όχι μόνο την Ελλάδα και την περιοχή μας, αλλά και την ίδια την Ευρώπη καθόσον αυξάνεται και διευρύνεται η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ πολλαπλασιάζονται οι πετρελαϊκές οδεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα διακήρυξε ως δικό της στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ποια θέματα, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να λυθούν για να εξασφαλιστεί μια στενότερη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία;

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Θεωρούμε θεμελιακής σημασίας την προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, καθώς ενισχύει δραστικά την παγκόσμια σταθερότητα και Ειρήνη. Για τη χώρα μας, που αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς φιλίας με τη Ρωσία, αποτελεί καθήκον να συμβάλει στην με κάθε μέσω στην περαιτέρω αλληλοκατανόηση και επικοινωνία των δύο μερών, όχι μόνο για την βαθύτερη εμπέδωση της Ειρήνης αλλά γιατί συμμερίζεται και το όραμα ενός κοινού πανευρωπαϊκού χώρου, φιλίας, δημοκρατίας και ειρήνης.-

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print