Δηλώσεις

15 Σεπ
By: Marianthi Panoudi 0

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry

image_print

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χαίρομαι ιδιαίτερα κύριε Υπουργέ για τη συνάντησή μας, καθώς είναι γνωστές οι διαχρονικές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Σχέσεις συνεργασίας που επισφραγίστηκαν με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μιας συμφωνίας που αποδεικνύει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο χωρών μας, αλλά και την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.

Είναι θλιβερό που η συμφωνία αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία ως πρόσχημα για την πρόκληση πρωτοφανούς έντασης στην περιοχή με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων και την αποφυγή διαλόγου με την Ελλάδα.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν αλλά επιδιώκει πάντοτε τον διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι και η χώρα σας ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, προωθώντας την ελληνο-αιγυπτιακή φιλία και συνεργασία, όπως αποδεικνύει και η σημερινή επίσκεψή σας.

SAMEH HASSAN SHOUKRY: Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε, θέλω στην αρχή να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή. Είναι μεγάλη υπερηφάνεια για μένα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της Αιγύπτου κυρίου Αλ Σίσι και την ευχή του να συναντηθεί μαζί σας σύντομα στην Αίγυπτο. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη εκτός αραβικού πλαισίου μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και μια επίσκεψη κατά την οποία θα ήθελα πολύ να τονίσω τις πολύ καλές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. Αυτές είναι ιστορικές σχέσεις, χιλιάδες χρόνια. Σχέσεις που ενισχύθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια σε πολλούς τομείς, στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, λόγω της πολύ καλής θέλησης που διαθέτουν οι ηγεσίες των δυο χωρών.

Εμείς προσβλέπουμε ότι αυτές οι σχέσεις συμβάλουν στην επικράτηση της ειρήνης και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα σε όλη την περιοχή. Επίσης αυτή η επίσκεψή μου εντάσσεται στο πλαίσιο της συνάντησής μου με τον πολύ καλό, αγαπητό μου φίλο, τον Υπουργό των Εξωτερικών για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε άλλους τομείς. Επίσης η επίσκεψή μου αυτή έχει στόχο να στείλω ένα μήνυμα ότι η Αίγυπτος στέκεται δίπλα στην Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία. Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μετά την κλιμάκωση που γίνεται από την άλλη πλευρά, κάτι το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη γενικά την περιοχή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία μας, η συμβολή μας και οι επαφές μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, θα βοηθήσουν να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή αλλά και να είμαστε ένα τείχος απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση της άλλης πλευράς.