Πρόλογος της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον συλλεκτικό τόμο «The Olympic Manifesto – The Beautiful Olympic Cultural Scroll ΙΙΙ» του «Civilization Magazine»

Η έκδοση «The Olympic Manifesto – The Beautiful Olympic Cultural Scroll III», που πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022, τιμά το Ολυμπιακό Πνεύμα, το οποίο παραμένει ζωντανό στις προκλήσεις των καιρών μας. Η αθλητική, ηθική και πνευματική διάσταση των Αγώνων λειτουργεί ως υπόβαθρο των ανθρωπιστικών αξιών, τις οποίες το Ολυμπιακό Κίνημα επιδιώκει να προάγει: ειρήνη, αλληλεγγύη, σεβασμό στον πλουραλισμό και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, αθλητική άμιλλα και ευ αγωνίζεσθαι.

Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν στην Αθήνα, σύμφωνα με το όραμα του Pierre de Coubertin, αυτές οι αξίες επανήλθαν στο προσκήνιο. Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων και κρίσεων, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω συντονισμένης δράσης και διεθνούς συνεργασίας. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό, τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να αντλήσουμε έμπνευση από το Ολυμπιακό Πνεύμα, το οποίο θα μπορούσε να μας καθοδηγήσει, ως πολικός αστέρας, μέσα από τις τρέχουσες δυσχερείς συνθήκες και να μας δείξει τον τρόπο, για να βρούμε, από κοινού, λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Επιπλέον, η αναβίωση της υπογραφής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας καταδεικνύει τη βούληση να μεταδοθεί το φιλειρηνικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε κάθε ήπειρο, περιοχή και χώρα. Η ανανέωση αυτής της παράδοσης, η οποία δίνει έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών, θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια προώθησης του διαλόγου, της κατανόησης και της συμφιλίωσης μεταξύ αντιμαχόμενων κρατών και ομάδων σε όλον τον κόσμο.

Η Ελλάδα και η Κίνα είναι έθνη με σπουδαία ιστορία και πολιτισμό αιώνων. Η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2020» τον επόμενο χρόνο, η οποία συμπίπτει με την 50ή επέτειο της εγκαινίασης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, μας παρέχει, επιπροσθέτως, τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μας. Ο εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσε να αποδειχτεί αφορμή για την περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαίρετων διμερών σχέσεών μας, ιδίως στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κάθε προσπάθεια που υποστηρίζει, διαδίδει και αναπτύσσει τις ολυμπιακές αξίες είναι όχι μόνο αξιέπαινη, αλλά επίσης καθοριστικής σημασίας. Θα ήθελα να συγχαρώ το Civilization Magazine για τη συνεισφορά του στην επίτευξη αυτού του ευγενούς σκοπού υπηρετώντας το Ολυμπιακό Ιδεώδες και βοηθώντας, ώστε το μήνυμα του Ολυμπισμού να ακουστεί παντού.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

«Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη βάρβαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνεχίζεται η κατοχή του ενός τρίτου και

Επίσκεψη στη Δήλο και στη Μύκονο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο Αρχαιολογικό

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης «Τομή ‘74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία»

Με χαρά εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση «Τομή ’74, από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», που συνδιοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος