Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Μόρφου

Με συγκίνηση αποδέχομαι σήμερα την μεγάλη τιμή της ανακήρυξής μου σε επίτιμο δημότη της Μόρφου. Μιας πόλης που δεν ξεχνάμε, μιας πόλης που συμβολίζει τη βία της κατοχής αλλά και την αντοχή του κυπριακού ελληνισμού που αγωνίζεται ακόμη για την επιστροφή. Οι Κύπριοι πρόσφυγες δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την ιδέα των χαμένων πατρίδων. Όσο περνά ο καιρός τόσο μεγαλώνει το πάθος για την επανένωση του νησιού.

Η κατοχή παραμένει για τριαντατρία χρόνια η μία σκληρή όψη της σημερινής λεγόμενης «πραγματικότητας» του Κυπριακού. Η άλλη όψη είναι η άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής. Η ραγδαία της ανασυγκρότηση μετά την εισβολή, η αναπτυξιακή της δυναμική μετέτρεψε το νησί σε μια από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα, σήμερα, που η Κυπριακή Δημοκρατία κατέκτησε την ισότιμη θέση που της αξίζει στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη που δίνει νέες δυνατότητες προς όφελος μιας αμοιβαία αποδεκτής συνολικής λύσης.

Προσβλέπουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τον εντεινόμενο σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, την ραγδαία ανοικοδόμηση στα κατεχόμενα και τις μεθοδεύσεις ενός νέου εποικισμού της Μόρφου.

Αυτή η πολιτική δεν ευνοεί ούτε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, την ισότιμη συμμετοχή τους στα αγαθά της ένταξης. Μόνο μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί, πράγματι, να διασφαλίσει και να εγγυηθεί υψηλό επίπεδο ασφαλείας και ευημερίας σε όλους τους πολίτες της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Μόνο μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί, πράγματι, να εγγυηθεί υψηλό επίπεδο ασφαλείας και ευημερίας σε όλους τους πολίτες της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.-

Τελευταίες δημοσιεύσεις