Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί μου Συμπολίτες,
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στην όμορφη Λευκάδα, ένα νησί που μαγεύει όσους το επισκέπτονται. Ένα νησί με αστείρευτες καλλιτεχνικές δυνάμεις, γενέτειρα πολλών από τους σημαντικότερους δημιουργούς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νεοελληνικού πολιτισμού.
Η Λευκάδα του «επικού» Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Του μεγάλου λυρικού μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού, εμπνευστή της Δελφικής Ιδέας. Της Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου, του Νίκου Σβoρώνου και του Θεόδωρου Στάμου.
Ανθρώπων της Τέχνης και του Λόγου, που άντλησαν έμπνευση από τα ήθη και τα έθιμα, την πλούσια και μεγάλη παράδοση του λευκαδίτικου λαού, που στις περισσότερες εκφάνσεις της, διατηρείται ζωντανή ως τις μέρες μας, συμβάλλοντας ανεκτίμητα στην πνευματική ανάταση του λαού μας.
Σημαντική είναι η συμβολή των γιορτών Λόγου και Τέχνης. Ενός θεσμού που εδώ και 51 χρόνια αποτελεί βάση δημιουργικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής προσφοράς.
Αγαπητοί μου Συμπολίτες,
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα, ότι φέτος, κεντρικό σημείο αναφοράς των γιορτών Λόγου και Τέχνης, θα αποτελέσει η προσωπικότητα, το έργο και η πορεία, ενός σημαντικού αρχαιολόγου, ενός γνήσιου Φιλέλληνα, του WILHELM DORPFELD.
Που έχοντας ως εφόδια την φιλομάθεια, την έρευνα, την υπευθυνότητα και την εργατικότητα, μα πάνω από όλα την αγάπη του για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και την πατρίδα μας, ανέδειξε την Ιστορία του τόπου μας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω, ότι μέσω της αρχαιολογίας δεν αναδεικνύεται μόνο το παρελθόν αλλά διασφαλίζεται η πορεία μας και στο μέλλον, καθώς προστατεύεται η πολιτισμική μας κληρονομιά.
Η αρχαιολογία δεν είναι μόνο μία από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, είναι και πάθος για όλους όσους γοητεύονται από την διαλεκτική των πολιτισμών.
Με χαρά κηρύσσω την έναρξη των 51ων Γιορτών Λόγου και Τέχνης και του Διεθνούς Συνεδρίου και σας εύχομαι ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο.-



