Επίσκεψη στη Χίο

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Χίο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου, το 1822.

Η κυρία Σακελλαροπούλου παρέστη στο Αρχιερατικό  Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αναβάτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ιστορικό χωριό της Χίου, ο Ανάβατος, είναι μια ζωντανή εικόνα του αφανισμού που προκάλεσε στο νησί η τρομερή σφαγή από τους Τούρκους την άνοιξη του 1822. Ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, που συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενδυνάμωσε το κίνημα του φιλελληνισμού, ενέπνευσε Έλληνες και ξένους ζωγράφους, συγγραφείς, ποιητές, και εξακολουθεί και σήμερα να μας συγκλονίζει.

Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων μαρτύρων. Και ταυτόχρονα εξαίρουμε το ακατάβλητο πνεύμα όσων επέζησαν, όσων ξαναγύρισαν στο νησί και το αναγέννησαν από τις στάχτες του, υπακούοντας στην προτροπή του συμπατριώτη τους Αδαμάντιου Κοραή: «Ανακτήσατε και καταστήσατε λαμπροτέραν την πατρικήν γην». Το κάλλος και η ακμή της σημερινής Χίου τους δικαιώνει».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί  από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, τον Δήμαρχο  Σταμάτη Κάρμαντζη, ανάγνωση μαρτυριών από το βιβλίο «Η Σφαγή της Χίου δια στόματος του Χιώτικου Λαού» του Στυλιανού Βίου, από δύο μαθήτριες του ΓΕΛ Βροντάδου και το Προσκλητήριο νεκρών.

Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο κάστρο του Αναβάτου και αμέσως μετά μετέβη στη Χίο όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψη  στο νησί με την ξενάγηση της στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική  Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”.

Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στη Χίο ήταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα για την εκδημία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά

Η είδηση της εκδημίας του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Βουλευτού Κορινθίας της ΝΔ Νίκου Ταγαρά μας γεμίζει θλίψη. Υπηρέτησε με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα και πλούσιο έργο την

Επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά, μετέβη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση

Εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο «Επενδύοντας στην Αλλαγή: Πώς μεταμορφώνεται η Κρήτη»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Επενδύοντας στην Αλλαγή: Πώς μεταμορφώνεται η Κρήτη», που συνδιοργανώνουν o Εconomist