Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Αυστρίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου Alexander Van der Bellen.
Μετά την τελετή της υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:
«Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για την πραγματοποίηση της σημερινής επίσημης επίσκεψής μου στη Βιέννη και να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Alexander Van der Bellen για τη θερμή υποδοχή και τις ουσιώδεις συνομιλίες μας. Η στενή και ειλικρινής φιλία που συνδέει τους δύο λαούς αποτελεί στέρεη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Εξ άλλου, Ελλάδα και Αυστρία συνεργάζονται αρμονικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων Διεθνών Οργανισμών, προσηλωμένες σε κοινές αξίες και αρχές και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά τις χώρες μας, την ΕΕ, αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με έμφαση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Με τον Πρόεδρο Van der Bellen συμφωνήσαμε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή διαταράσσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, με ιδιαιτέρως δυσμενείς επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, όπως ο επισιτιστικός και ο ενεργειακός. Κοινή θέση μας αποτελεί ότι ο αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών δεν είναι ανεκτές στο σύγχρονο διεθνές γίγνεσθαι. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πλήρως κάθε προσπάθεια για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα η Ελλάδα, μέσω των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να προσφέρει εναλλακτικούς διαδρόμους μεταφοράς αγαθών από και προς την Ουκρανία.
Ως προς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζουμε απερίφραστα τη βάρβαρη και αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση του Ισραήλ, να προστατεύει τους πολίτες του, με σεβασμό, πάντα, στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Χαιρετίζουμε την επιστροφή αριθμού ομήρων στην πατρίδα τους, προϋπόθεση όμως για την ειρήνευση αποτελεί η απελευθέρωση όλων. Παράλληλα, είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων και να εφαρμοσθούν ανθρωπιστικές παύσεις, προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια, για να αντιμετωπισθεί η δεινή κατάσταση στη Γάζα. Η Ελλάδα, ως γειτονικό κράτος και φίλη τόσο του Ισραήλ όσο και των αραβικών χωρών, είναι έτοιμη να συμβάλει εποικοδομητικά σε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.
Είχα ακόμη την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας για τις εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Υπογράμμισα ότι το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό ευνοεί τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινών τόπων συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των προσπαθειών αυτών. Τόνισα ότι η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινά σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, με πυξίδα, πάντα, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, επεσήμανα την αναγκαιότητα επανέναρξης των προσπαθειών για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα και με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, και δημόσια, για τη στάση σας στο Κυπριακό, καθώς και για τη συμβολή της χώρας σας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια, εξέφρασα την πεποίθηση ότι η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής τους είναι προς το πολιτικό, στρατηγικό και οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης, ενώ παράλληλα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των υπό ένταξη χωρών, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, οι διαστάσεις της οποίας πλέον μας αναγκάζουν να μιλάμε για κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να ανατραπούν τα δυσμενή δεδομένα για το περιβάλλον και να προστατευθούν οι πολίτες από ακραία φαινόμενα, όπως αυτά που έπληξαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, το περασμένο καλοκαίρι.
Εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή, προσκάλεσα τον Πρόεδρο Van der Bellen στην Ελλάδα, όπου ελπίζω σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό μας διάλογο».
Απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε ερώτηση που της υποβλήθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Αυστρίας Alexander Van Der Bellen
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, με τον Πρόεδρο της Αυστρίας συζητήσατε και για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ωστόσο δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο. Υπάρχουν σχέδια διαφοροποίησης αυτής της θέσης;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως είπα και πριν, στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ήδη από τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης το 2003, καθώς θεωρούμε ότι είναι αμοιβαία επωφελής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή. Όμως, προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αφορά και το Κόσοβο και η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή του πορεία. Αν και δεν το αναγνωρίζουμε , εντούτοις ακολουθούμε μια εποικοδομητική πολιτική, επιθυμώντας την περιφερειακή σταθερότητα και πρόοδο. Παρακολουθούμε και στηρίζουμε, τόσο ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ως Ελλάδα, τον διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς η εξέλιξη και η ευόδωσή του θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών, κάτι που φυσικά αποτελεί προαπαιτούμενο και για την περαιτέρω ευρωπαϊκή τους πορεία.
Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία με μέλη της ομογένειας.
Την κυρία Σακελλαροπούλου συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.