Επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Λετονίας

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Λετονίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Egils Levits. Μετά την επίσημη υποδοχή, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο Levits για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να επισκεφθώ την όμορφη χώρα σας σε μια σημαδιακή περίοδο, τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η επίσκεψή μου συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Σχέσεις που διαπνέονται από αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των λαών μας και προσήλωση σε κοινές αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Η Ελλάδα ποτέ δεν αναγνώρισε την παράνομη προσάρτηση της Λετονίας στη Σοβιετική Ένωση. Χαίρομαι δε που η χώρα μου, μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας σας, έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή σας πορεία, αφού είχε πρωτοστατήσει υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Συνθήκη ένταξης της Λετονίας υπεγράφη στην Αθήνα το 2003.

Η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει αφενός την επιθυμία σύσφιξης των διμερών μας σχέσεων προς όφελος των λαών μας και αφετέρου την ανάγκη να χαράξουμε κοινή πορεία, με στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνω στον πολιτισμό και στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Λετονίας. Για τον λόγο αυτό, αύριο θα έχω τη χαρά να εγκαινιάσω έκθεση που διοργανώνεται στη Ρίγα για τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Με τον Πρόεδρο Levits συζητήσαμε για τις διεθνείς εξελίξεις, και ειδικά για τις προκλήσεις στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, που προκαλούν ευρύτερη ανησυχία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε απειλεί σοβαρά το κεκτημένο της ασφάλειας στην Ευρώπη και αποσταθεροποιεί τη διεθνή έννομη τάξη. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, όπως επίσης και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και αμετακίνητους πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και της σύγχρονης ιστορίας της, η Λετονία γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που συνεπάγεται ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση της διεθνούς έννομης τάξης. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την ρωσική εισβολή και υποστήριξε έμπρακτα την Ουκρανία με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, καθώς και με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων. Και αυτό παρά το ότι η χώρα μου, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μια πρωτοφανή κρίση, επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα. Στο θέμα αυτό, συμφωνήσαμε στις συνομιλίες μας με τον Πρόεδρο Levits ότι είναι επιτακτικό να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στη σημερινή πραγματικότητα.

Αναφερθήκαμε επίσης στις περιφερειακές προκλήσεις στα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα. Όπως ακριβώς η χώρα σας, εδώ και χρόνια, είχε επίγνωση και προειδοποιούσε τη διεθνή κοινότητα για τη συμπεριφορά της Ρωσίας, το ίδιο και η χώρα μου αντιμετωπίζει τη διαρκή αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία όλο και κλιμακώνει την παραβατική δραστηριότητά της, υπονομεύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική και απειλές. Συμπεριφορά που, στο πλαίσιο του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και της ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν δυσχεραίνει μόνο τη διμερή συνεννόηση, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και υπονομεύει την ενότητα της Συμμαχίας. Για αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και επικεντρωμένοι στην ανάγκη για πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Στις συνομιλίες που είχα με τον Πρόεδρο Levits αναφέρθηκα επίσης στους παραλληλισμούς που υπάρχουν μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής στην Κύπρο πριν από 48 χρόνια. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η ρωσική εισβολή μας θυμίζει πόσο επιτακτικός είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και στην Κύπρο. Επιβεβαιώνω την προσήλωσή μας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ΕΕ.

Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις, επιθυμούμε την περαιτέρω σύσφιξή τους, με έμφαση στο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, τις μεταφορές και την ενέργεια. Κοινός μας στόχος είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων για την ενεργειακή μας ασφάλεια μέσω πολλαπλών εναλλακτικών επιλογών. Τέλος, επιζητούμε την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος. Η χώρα μας, με το φυσικό της κάλλος, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη γεωγραφική ποικιλομορφία και την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων προορισμών των Λετονών τουριστών. Για τους λόγους αυτούς, προσβλέπουμε σε υψηλότερη εισροή επισκεπτών.

Ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο Levits για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε σε μένα και την ελληνική αντιπροσωπεία».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελευθερίας.

Την κυρία Σακελλαρόπουλου συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print