Χαιρετισμός στα εγκαίνια του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ «STEKI 46»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ «STEKI 46».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Είναι γύρω μας, τους βλέπουμε στα πάρκα, στις γωνιές των δρόμων, στα στενά του κέντρου. Νέα παιδιά που κάνουν χρήση ουσιών δίχως καμιά ασφάλεια και γνώση, χωρίς να τηρούν έστω και στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ατομικής και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας εν εξελίξει, πολλές φορές με σκληρό τέλος. Συγκλονιζόμαστε μπροστά σ’ αυτή τη σπατάλη ζωής, νιώθουμε βαθιά θλίψη για την περιθωριοποίηση, τη μοναξιά, την εξαθλίωση των εθισμένων σε ουσίες συνανθρώπων μας. Πολλές φορές αισθανόμαστε ανίσχυροι ή και οργισμένοι, γιατί τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν, στην έκταση που θα θέλαμε, αυτή τη μάστιγα της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, προς αυτή την κατεύθυνση δεν βοήθησε και η συγκυρία. Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας φαίνεται πως οδήγησαν σε επιδείνωση του φαινομένου, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες. Αυξάνονται γύρω μας οι χρήστες ουσιών, έρμαια του εθισμού τους, πολλαπλά ευάλωτοι. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στο δράμα τους.

Ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, στο κέντρο της πρωτεύουσας, πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα ειδικών για την άμεση αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας και την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα εξαρτημένα άτομα. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο μπορεί να γίνεται ασφαλής χρήση ναρκωτικών ουσιών, υπό επιτήρηση και με καθαρά σύνεργα, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται κατά το δυνατόν η υγεία των χρηστών και να αποφεύγεται η διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι εξάλλου και το ότι οι φιλοξενούμενοι στο STEKI 46 θα έχουν άμεση σύνδεση με τα βασικά θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.

Παρά το μέγεθος του προβλήματος της εξάρτησης, η πρωτοβουλία αυτή μας κάνει να αισιοδοξούμε γιατί, εκτός από τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει, αλλάζει και την οπτική μας απέναντι στον ασθενή-χρήστη. Έτσι, στόχος μας πια δεν είναι μόνο η μείωση της βλάβης που προκαλούν οι ναρκωτικές ουσίες, αλλά και η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η μέριμνα για την ατομική υγιεινή, τη σίτιση και την ένδυσή του. Με δυο λόγια, η ανακούφιση από την επώδυνη και δυσβάσταχτη καθημερινότητά του.

Μακροπρόθεσμα βέβαια όλοι ευελπιστούμε ότι τα εξαρτημένα άτομα, από τις μονάδες άμεσης βοήθειας και υποστήριξης, θα περάσουν στις οργανωμένες δομές του ΟΚΑΝΑ και στις θεραπείες με υποκατάστατα ή στα λεγόμενα «στεγνά» προγράμματα, με στόχο την πλήρη κοινωνική τους επανένταξη. Μέχρι τότε όμως η Πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην τραγική εικόνα των νεαρών, ως επί το πλείστον, ανθρώπων, που καταντούν οι περισσότεροι σκιά του εαυτού τους. Δεν μπορεί να ανέχεται την περιθωριοποίησή τους ή τυχόν παραβατικές συμπεριφορές που υποδαυλίζονται από κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών. Η λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης που εγκαινιάζουμε σήμερα εύχομαι να απαλύνει τον πόνο των χρηστών, να προστατέψει την εύθραυστη υγεία αλλά και την αξιοπρέπειά τους και να τους δώσει την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση για το επόμενο καθοριστικό βήμα της ζωής τους, τον αγώνα για την οριστική απεξάρτηση και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία μας».

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Στην έναρξη του Συνεδρίου «Quo Vadis AI Act»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην έναρξη του Συνεδρίου «Quo Vadis AI Act», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την

Επίσκεψη στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου για την 200ή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού. Η